Samvetet..

Tankar kring samvete...

 

Hela helgen har jag och min ena hund, Siri, varit på kurs. Keiko som nummeras räknas som pensionär fick stanna hemma.

Hundarna och jag tog en tidig morgon promenad på lördags morgonen. De som känner mig vet att jag föredrar morgon promenaden framför de övriga, särskilt tidiga helg promisar, då ingen annan knappt är vaken, så vaknar man till lite också. Fast samtidigt är jag kvälls människa.. *hmm, hur går det ihop egentligen?*

 

Det är lite allmänt vedertaget, för hundägare att i bland lida av dåligt samvete. Tankar som, jag borde gå en längre promenad, jag borde hinna träna, i dag har hundarna inte fått göra något alls.. osv.
Eller som i mitt fall som har har två hundar och bara den ena ska få följa med när man ska iväg på kurs. Eller man kanske ska iväg och jobba och båda hundarna blir hemma ensamma under några/någon timme.
De två sista exemplen har jag råkat ut för bara under denna vecka. För att återberätta :)
- I veckan var jag iväg på jobb där hundarna inte kunde följa med. De skulle bli ensamma under dagen. Jag åkte hem och gick ut med dem, för rastas måste de. Och sedan tillbaka till jobbet.

En utav tjejerna jag jobbade med frågade mig när jag kom tillbaka efter att ha rastat hundarna..
- Men har du inte dåligt samvete för att du lämnar hundarna ensamma..?-

 

Under helgens kurs hade jag en hundvakt till Keiko. En god vän som jag har fullt förtroende att lämna just Keiko till. Och personer jag ger de förtroendet är väldigt lätt räknade :)
På vägen hem från kursen på lördags kvällen ringde jag henne för att kolla att allt gått bra..
En av hennes första kommentarer var – Han såg så ledsen ut när jag lämnade honom..-

 

Vart vill jag då komma med detta..?

 

För att skriva om första exemplet: mina hundar var rastade, hade fått mat, tillgång till sina leksaker, (om de nu skulle vilja leka) de hade vatten, varandra, för dem en trygg miljö, tak över huvudet, värme och en plats att sova på.

Vad är det då mer en hund behöver..?

 

I min värld inte så mycket mer.. Hundarna måste inte alltid vara med mig för att må bra om jag baserade mitt hundägarskap på det skulle jag få svårt att få vardagen att fungera.
Jag vet att mina hundar har det bättre hemma än att ständigt hänga med mig 24seven.
Sen finns det alltid tillfällen när man måste ta med dem.. så även för mig. Då av praktiska skäl.

 

Andra exemplet, blir helt utifrån hur Keiko är som individ. Kursen hölls inomhus, vi var 20 deltagare och ca 20 hundar som aldrig någonsin träffats. Med 20 hundar kommer också 20 olika personligheter(både hos hund och människa), 20 olika sätt att ha hund på, och 20 olika tankar hur man "förvarar" sin hund under kursen också vad man har möjlighet till och var hunden funkar bäst. Vilket blir såklart olika.
Dessutom i ett relativt litet utrymme, för en hund, vilket innebär att alla hundar hamnar väldigt nära varandra.
Alla levande varelser har ett personligt space, med det menar jag en osynlig gräns som innebär att "närmare än så vill jag inte att du kommer mig, för jag känner inte dig".
För att återgå till Keiko, har han en ganska stor personlig space. Möter han hundar som är oroliga så reagerar han starkt och blir orolig och stressad, vilket också kan öka min stress och oro, ingen bra kombination.. För mig innebär att jag vet att han mår bättre av att undvika sådana situationer. Han är ju trygg hemma.

 

Men jag som människa kan ju ändå känna att en liten del av mig önskar han kunde få följa med MEN som klok matte måste jag sätta min hund före mig, för mig måste det vara viktigare att han är trygg..

 

Men dåligt samvete är en känsla jag undviker att tänka på utan i stället, vad är bäst för min hund! 

 

Borta bra men hemma bäst!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-