Ögonkontakt

Satt i morse på väg till jobbet och funderade på vad jag skulle skriva om i bloggen och jag bestämde mig om ögonkontakt.

Men frågan är ju då vad man kan skriva om ögonkontakt.. Jo hund versus människa.

När jag pratar om ögonkontakt med hund folk och nu menar jag inte i lydnads träning utan i vardagen. Och vi pratar om hur mycket vi tittar våra hundar i ögonen. Och jag säger att de ska försöka undvika det, om de inte vill sin hund något såklart! När de sen frågar varför (en bra fråga för övrigt!) blir mitt svar, vid ögonkontakt förväntas det något, men hunden vet inte vad..

 

Ponera att du sitter på tunnelbanan och männsikor kliver av och på. En av dessa människor, tar ögonkontakt med dig, din första tanke kanske är, är det det där någon jag känner, fast jag känner inte igen personen nu.. eller om det råkar vara en söt kille eller tjej.. hm.. åh en flört :) ? Beroende på din personlighet och dina livs erfarenheter.

Men så småningom kommer du att börja känna obehag -vad vill den här personen mig? Du känner sig utsatt. Blicken du får säger egentligen inget alls. Vilket gör dig ännu mer osäker. Till slut byter du säkerligen plats alt. går av tåget.

Nu är ovannämnda situation kanske extrem, men jag tror att många hundar upplever detta, när vi männsikor (i all väl mening) tar ögonkontakt med för oss okända hundar. Hunden känner sig kanske trängd eller osäker beroende på personlighet såklart och i vilken situation hunden befinner sig, kanske är den fastbunden eller sitter i en bur.

 

En annan situation gällande ögonkontakt är utebliven ögonkontakt. När jag gick och utbildade mig till Dog Listener, för Tony Knight. Beskrev han om han möter en människa han INTE vill prata med överhuvudtaget, vänder han bort blicken och låtsas att han inte ser personen. Och det är ju inget han är ensam om.. Tysta signaler..

Ett annat exempel: tänk, en grupp människor som står och pratar. En person pratar och tar inte ögonkontakt med en av de personerna som står i samma grupp utan helt sonika undviker att titta just denna personen i ögonen. Men tar ögonkontakt med de övriga. Hur kan man då tolka det?

Helt olika beroende på vår personlighet såklart, men jag tror de flesta skulle känna sig uteslutna ur gruppen. Kanske säger en sådan situation mer om personen som undviker ögonkontakt än vad de säger om personen som inte får ögonkontakt.

 

Jag tycker det är ett intressant ämne och det är inte alltid vi är medvetna om vad för signaler vi sänder ut.

 

Ha en underbar helg!

 

-save the dog-

Bilden kommer ifrån:http://matsanderssonnu.blogspot.com/2011/06/ogonkontakt.html
Bilden kommer ifrån:http://matsanderssonnu.blogspot.com/2011/06/ogonkontakt.html

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-