Desensitise, i lydnadsträning

Ordet "desensitise" betyder "mindre känslig" om man söker översättning på Google.

 

Vi pratar ofta om det inom Amichien Bonding. 

För er som inte känner till metoden, Amichien Bonding, så är det ett sätt att leva med sin hund (inte en träningsmetod eller något man gör en kort period för att sen sluta med). Det handlar inte om vad hunden gör utan vad vi väljer att göra när hunden gör det den gör. Bekräftar vi det beteendet vi inte vill ha, till exempel, hunden hoppar, vi säger nej! Fullpott säger hunden, för målet för hunden är att få uppmärksamhet sen spelar det ingen roll om den uppmärksamheten är negativ.

 

En av de grunderna inom metoden är promenaden, eller som vi även kallar den "jakten".

Jag var på en föreläsning som Kenth Svartberg hade för någon vecka sedan, så visade han en bild på en flock vargar som levde i det fria och gick genom skogen på ett fint och ordningsamt led. Så ställde Kenth frågan -Tror ni att dessa vargar tänker att de ska ut på promenad? Jag log lite inombords. -Nep sa han de ska ut på jakt! Och tänk om det är det våra hundar tänker när vi tänker att vi ska ut på en mysig promenad?

 

Ett annat exempel jag skulle vilja ge där man kan jobba med att få hunden "mindre känslig". När du sitter vid datorn eller TVn fram på kvälls kvisten och din hund/ar ligger och sover. Helt plötsligt känner du att du blir sugen på en kopp te till exempel. Du reser dig upp från soffan och vips på en micro sekund står hunden/arna upp också. Beredda 24/7 att bevaka dig. Keiko gjorde det mycket en gång i tiden och kan ta till det ibland även nu för tiden. Jag säger inte att det är fel att hunden gör så, frågan är vad du väljer att göra när din hund/ar reagerar så? I en Dog Listeners värld, när vi möter en sån hund som ständigt reagerar och agerar när vi rör oss är också en hund som bevakar oss, tar hand om oss. Och så bör det ju inte vara. Därför väljer jag att när/om Keiko far upp när jag reser mig, sätter jag mig helt sonika igen. Sen kan jag röra ett ben, byta ställning på stolen eller soffan. Så länge han agerar reser jag mig inte. Jag kan också resa på mig men viker av och går in på toa (detta när han tror han ska få mat..) och stänger dörren. Vad är det då för vits för honom att stå där? Jag är ju inte kvar..

Informationen till Keko är -jag klarar mig själv, gå du och sov igen!

Klart att det även finns hundar som går efter oss för att de är nyfikna och vill se vad vi ska göra. Men när de bevakar oss blir det helt fel, för varför ska inte hunden bevaka oss även ute då?

 

I morse hade jag och några träningskompisar ridhus träning inbokat. Siri och jag körde som ekipage nr 2. Jag hade bestämt att vi skulle träna på en hel lydnadsklass 1, vilket innebär: 

 • Platsliggning 2 min
 • Linförighet, fot i koppel
 • Läggande under gång
 • Inkallning
 • Ställande under gång
 • Apportering
 • Hopp
 

 För er som gillar, som jag att träna, vet ni att det finns en massa saker att pilla i, konstant och i praktiken blir man aldrig riktigt hundra klar för en prestation på tävling, i alla fall inte jag ;)

 

Ett av våra "problem" är att Siri agerar på tävlingsledarens kommandon (hädanefter kallad T.L.), alltså den person som talar om vad vi ska göra och när vi ska göra det och var vi ska stå osv. Den personen kommenderar mig vad jag ska göra med min hund. För att ge ett exempel, läggande under gång, jag går med min hund fot vid sidan utan koppel, kommenderar ligg till min hund och jag fortsätter gå framåt, sen stannar jag när T.L. säger åt mig att stanna, går tillbaka till min hund när T.L. säger att jag ska gå tillbaks, ställer upp brevid min hund (som fortfarande ska ligga ner) och sedan säger T.L. "sätt upp hunden" och här ska jag då komendera "sitt" till min hund.

Vårt problem här är att Siri sätter sig upp på T.L.s komendering till mig... Hon ska alltså vänta på att jag säger "sitt". Hundarna lär sig snabbt "vem det är som bestämmer" på planen.

Så detta plockade vi ut ur sitt sammanhang och tränade på separat.

 

Så efter träning gick jag och hundarna ut i vår solen, medans jag satt och solade mig och hundarna roade sig med sitt började jag fundera hur jag ska kunna lära Siri, på ett effektivt sätt att inte lyssna på tävlingsledaren, orden han/hon säger betyder ingenting... Så kom jag och tänka på "desensitise".

Siri låg vid mina fötter i koppel och helt plötsligt från ingenstans säger jag, med en tävlingsledares uttryck -kommendera- Siris reaktion var stor, hon reste sig tittade på mig tittade sig runt omkring oss och viftade på svansen. Keiko som också var med pep lite tyst.. Sen satt jag på mitt brunnslock och sa, med en T.L.s stämma -kommendera, sätt upp hunden, kalla in, sänd hunden, sätt ner hunden, lägg ner hunden osv osv. Så kom jag på en idé, skratta inte nu, men jag spelade in min egen stämma på min mobil, sägandes alla dessa kommandon, med en del mellanrum. För för att kunna träna detta är man ju beroende av att ha någon att träna med. Kommande vecka jobbar jag när de flesta är lediga. Min tanke är att nu kunna spela upp detta när jag tränar Siri... Det ska bli väldigt intressant och se hur det går. Jag kommer nog även att tvinga några väl valda (om de vill såklart:)) få äran att spela in samma kommandon på min mobil.

Detta känns som en kanon idé. Nu får vi se om det kommer att funka lika bra som jag ser det framför mig att det kommer att göra.. Jag återkommer med hur det går...

 

-save the dog-

 

Ett litet tillägg som jag kom på en stund efter att jag skrivit klart detta inlägg. Tanken är att använda mig av inspelningen och säga dessa magiska ord lite nu och då inte bara i tränings sammanhang :)

Jakt eller promenad?

Bilden kommer ifrån följande sida: http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/vargflocken-anlander.htm

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

 • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

 • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

 • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

 • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-