Mat!

Tänkte att jag skulle skriva ett blogg inlägg om mat!

 

En stor passion i mitt liv är att studera hur djur beter sig och då menar jag alla sorters djur!

 

En morgon promenad vi brukar gå är förbi Tungelsta ridskola och vi brukar passera där lagom när hästarna får sitt morgon hö.

Då brukar jag passa på och titta lite extra, för att förstå hur naturen faktiskt fungerar för en häst, nu lever visserligen dessa hästar i fångenskap vilket inte riktigt ger en rättvis bild. Men lära sig kan man göra ändå.

Det är en häst som ALLTID får ha sitt morgonhö själv, ingen annan häst går någonsin fram till detta sto för att ta henns hög. Sen är det alltid någon som tycks vara utan hö hög, vilket de säkert inte är. Kanske har den ätit upp sitt eller så handlar det om något helt annat, flock dynamik. Dessa hästar kanske aldrig skulle välja att leva i samma flock om de vore vilda, men nu har de av människan blivit en flock. Och det måste finnas en ordning och struktur, särskilt när det gäller maten..

I alla fall, en del hästar (i denna hage) som går runt i jakt på en hö hög får tydlig information av de andra om att "detta är min hög och den rör du ej" medans andra helt sonika lämnar sin hö hög till den häst som kommer och vill äta från den.

 

Utan mat överlever man ju inte.

 

Så kommer vi då till, tataa, hunden.

Varför har så många problem med att hundarna inte äter?

Får ofta höra att hundägare blandar i annat gott, typ skinka eller annat som hunden kan tänkas vilja äta av, i maten.

Personligen är jag av den uppfattningen att färskfoder är det bästa, torrfoder är gjort för att göra det enkelt för oss människor.

 

(Som jag skrivit tidigare i min blogg, så var Keiko en gång i tiden "en allergisk hund". Han var röd på buken, kliade sig och fick en gång i månaden en "hyposense spruta" mot sin allergi. Sen en dag möte jag en kvinna, RoseMarie Kullberg som sa till mig att Keiko var sur i kroppen och behövde kalk, vilket han började få och i dag är han fri från de problem han hade då. Så min mening med detta, ge din hund en väl sammansatt kost av färsk foder och det är inte så jobbigt att fixa.)

 

En hund/varg eller annat rovdjur (i det vilda) skulle aldrig tänka "o nej inte hjort i dag igen.. bläää". Den skulle äta det som fanns att jaga och fälla, annars skulle den dö.

 

 

Varför har vi då problem, med våra domesitcerade hundar, att få dem att äta?

Jo, den som sitter på makten på maten är också den som leder flocken...

Inom Amichien Bonding pratar vi om de fyra grundstenarna, jakt (de vi i dagens läge kallar promenad), status, fara och mat!

 

I det vilda är det alfa paret som leder jakten på mat. De underordnade har till uppgift att backa upp paret och följa. Ofta är de unga som jagar i kapp djuret men alfa paret som fäller det.

Och när villebrådet är dött så är det alfa paret som äter först för att därigenom understryka sin status. När de är nöjda och mätta tillåts de övriga i flocken -i en strikt rangordning- att äta.

Hur kan vi då föra in detta till våra domesticerade hundar, jo genom att gestäta.

Det vi gör är, gör i ordning hundens mat, kallar på hunden, vi äter en bit kex eller vad man nu tycker passar, men absolut inte en tre rätters vid mat bordet :) Utan det räcker att äta den lilla kexbit och man behöver inte överdriva genom att högt och ljudligt säga "mmmm, va gott". Hunden vet att du tuggar, när vi äter så frigörs ett ämne för att kunna smälta maten och det kan hundarna känna lukten av. Tugga kexbiten, svälj och sätt helt sonika ner matskålen, på den plats där du står, kliv inte runt för då är signalen bruten. När matskålen står på golvet, lämna platsen. När hunden lämnar matskålen, plocka bort den, detta görs direkt då hunden lämnar skålen oavsett om den inte rört maten alls eller bara ätit lite eller tömt skålen. Men självklart ska man inte kasta sig över matskålen utan vänta tills hunden tydligt lämnat skålen.

 

Jag har själv haft problem med en av min hundar, Siri. Det som var problemet att hon fick magkatarr och då behöver man äta ofta, för att inte magen ska vara tom. Gick hon med tom mage för länge började hon få en slags hicka, skulle tro att det var som sura uppstöttningar och ville äta gräs och blev såklart väldigt stressad själv. Vilket blev ett problem när det började hända mitt i natten eller mitt i vintern.. Det blev en stress situation för mig, vad skulle jag göra?

Detta märkte Siri direkt på mig, jag fick en stress känsla över hennes ätande, för jag fick rådet av veterinären att "hon måste äta, gör vad som krävs bara hon äter". Samtidigt stod jag med min tankar om hur jag vill ha mina hundar. Så vad gör man då?

Jag bestämde mig för att se vad som hände om jag stod på mig med ovan beskrivna sätt. Jag var väl medveten om det kunde bli så att hon skulle få sina sura uppstötningar..

Jag hade gestätit för henne i perioder, men fuskat, pga av hennes problem.

När jag bestämde mig känndes det underbart lättande därför att jag tror på det jag gör!

De närmaste dagarna var intressanta och jag hade verligen betämt mig att inte ge vilka. Vissa tillfällen när jag ropade för att det var matdags kom hon inte ens ut till köket, då fick hon vara utan. Andra gånger kom hon luktade på maten, tittade på mig och lämnade skålen, hon blev utan mat. I bland åt hon lite, tittade på mig och lämnade skålen. Jag förstod att det skulle ta ett tag att få henne att förstå att om hon inte åt skulle hon bli utan mat!

Säg att det tog ca en vecka för att få ordning på detta. Numera äter hon utan problem. Men för någon vecka sen, på kvällen, dissade hon maten, jag tog bort hennes skål och det syntes tydligt att hon insåg att hon skulle bli utan. Efter att jag sedan rastat av hundarna en sista gång så erbjöd jag henne mat igen, hon åt upp allt.

 

Jag sitter på denna kunskap och jag vet att det funkar, är inte ute efter att "vända" någon. Men jag hoppas att kunna hjälpa hundar!

Har du problem med din hund och matsitautionerna, prova, det kan inte bli sämre i allafall. Jag tror också att det är viktigt att man tror på det man gör att det känns rätt annars kan man strunta i det. Jag och många med mig är ett levande bevis att det fungerar, valet är ditt..

 

-save the dog-

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-