Hur är det med fettet ?!

Ekologisk kallpressad solrosolja, fiskolja, AE olja, ister och ankfett.

Ja hur är det egentligen med fettet ?!

Jag lagar egen mat till mina hundar och katterna också. Nu innebär inte det att de ena dagen får köttbullar med mos och en annan dag spagetti och köttfärsås..

Hundarna äter kokt grötris (kokt ca 1h och 45 minuter) och kött såklart, jag varierar mellan, ox/lamm/vilt/kyckling/kalkon och vom kött. Sen tillsätter jag kalk, vitaminer, benmjöl och för tillfället ett tillskott för pälsen som ska hjälpa hundarna att bli av med vinter jackan. Sen får de även mixade, lättkokta grönsaker, oftast, vitkål, morötter, kålrot och alfa groddar. Sen får de även äggula några gånger per vecka. Man bör aldrig ge rå äggvita till hund då den innehåller ett ämne som förstör upptaget av biotin (ett B-vitamin). Mina hundar får mat tre gånger per dag, delvis för jag tycker det är bättre och ofta jobbar jag sena kvällar och tro mig det är jobbigt att släpa runt på burkar som ofta läcker lite och måste stå i kyl.. Så de får på morgon och kväll ovan nämnda mat och mitt på dagen lite torrfoder, jag ger Standart mild.

 

Fett då, ja det är de som är på bilden, jag har precis börjat variera fettkällan, med solros olja (alltid kallpressad, helst ekologisk) jag köper alltid Kung Markattans solros olja (innehåller både linolsyra och linolensyra), ister (grisfett) och ankfett. Dessa varierar jag med på morgon målet. Mitt på dagen får hundarna, just nu, AE olja, Annemarie Hammarlunds. Siri (min golden tik) har under en längre period haft väldigt rinninga ögon, vilket kan vara ett tecken på brist på A vitamin, men också ett överskott.. På senare tid har hon också haft lite flytningar och väldigt torr hud och varit kliig.

Efter att ha konsulterat min "foderguru", Rosemarie Kullberg på Djurkvalitén. Så bestämmde vi att prova att boosta Siri med A vitamin. Jag frågade också hur det kom sig att Siri nu eventuellt hade brist på A vitamin. RM förklarade för mig att det kunde vara så att hon hade svårare att ta upp A vitamin än andra hundar. Eftersom AE oljan innehåller fleromättade fetter är det inget man ska ge dagligen hela hunden liv. Fettlösliga vitaminer lagras i kroppen, vilket innebär att de i princip kan överdoseras. Men nu har båda mina hundar fått det i ca 2 veckor, en vecka till ska vi köra sen är tanken att sluta. Siris ögon rinner lite fortfarande, men jag började se en förändring av det redan dagen efter jag gett första dosen! Förmodligen kommer jag att få ge henne oljan, någon eller några dagar i veckan ytterligare. Vi kommer att få testa oss fram och se vad som blir bäst för henne.

E vitaminen finns med för att ge ett bättre upptag av A vitaminen.

Läs en artikel skriven av Annmarie Hammarlund på Häromis sida, där kan du lära dig mer om intresse finns.

 

Men det jag vill komma till att fett är en viktig bit i hundarnas kost. Jag har valt att variera olika fettkällor för att se om resultatet blir annorlunda.

 

Innan jag startade mitt företag och var arbetslös, var det en god vän till mig som sa, men hur ska du hinna med att koka grönsaker, mixa och koka ris när du börjar jobba?

Jag tar mig tiden, för jag tycker hundarna ska få äta det de är gjorda för att äta! Och visst det kanske tar lite mer tid än att bara ge torrfoder, men jag vet exakt vad de får i sig och vad alla innehåll är.. Läs mer här. Det finns även en intressant bok att läsa om ämnet, "Food pets die for" skriven av Ann M. Martin. Skriven på engelska visserligen, men om tid finns, läs den.

 

Appopå det nu är det dax att koka grötris, vatten, kastrull & ris = klart.

 

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-