Läger hos Mona Kjernholm

I söndags morse bar det av till träningsläger hos Mona Kjernholm i Varberg. På em kom vi fram till vandrarhemmet där jag bokat en stuga. På måndag morgon träffades vi hos Mona, det var ett trevligt gäng tjejer, jag med en retriever, Nettan, från Sverige med en bcn Lycka, Christina, från Sverige, med en jaktlabben Ayla, Lotta, från Sverige, med jaktgolden Virus (en till Lotta med en jaktis :)) Annette, från Danmark, med en bcn Embla och Anne Cecilie, från Norge med en bcn Nicky. Vi inledde måndags morgonen med en presentation av oss och våra hundar, våra mål, vad vi är bra på och vad våra hundar är bra på. Sen sa Mona något som jag kommer att minnas, vi ska vara nogranna med att lyssna på var och ens kriterier när ni tränar. Inte så konstigt kanske. Jag tror många av oss, i träningen, när vi tränar med andra, utgår från våra egna kriterier när vi tränar ihop. Vi hade olika kriterier inom gruppen, några hade som mål att få championatet i elit och andra siktade på landslagsnivå och någon hade SM som mål. Mona sa också att efter varje förare hade kört skulle vi alla säga vad som var bra först, mycket bra poäng. Tror vi många gånger är snabba att säga vad som var mindre bra först. När vi gick ut för att börja kände jag att jag var helt klart överens med Mona och känslan var riktigt bra! Som alltid när man ska träna för någon ny instruktör så finns det en liten pirrkänsla, i alla fall hos mig. Jag har sett Mona många gånger på tävlingar men har aldrig pratat eller tränat för henne. Och känslan som jag hade när vi klev ut för att börja blev bara bättre och bättre under dagarna som gick.

 

Jag hade klurat och skrivit en del kring vad jag ville göra under dessa dagar. I princip bara detalj träning och mycket transporter och ingångar på plan.

Siri kändes bra när jag plockade ut henne ur bilen inför första passet. Min plan var börja med en ingång på plan, Siri är en ganska träningsintensiv hund och har mycket energi, men hon kändes ändå balanserad, för att vara hon. Under dagarna som gick gjorde vi ingångarna från några olika håll och försvårade dem genom att lägga in olika störningar, så som koner, jackor, skålar och burkar.

Då jag kände att jag inte ville köra platsliggning med Siri med de andra, då hon är inte helt 100 stabil i platsen ännu så fick jag träna med Monas gamle trotjänare Marwin. Han var en mycket bra statist, han låg där Mona lagt honom och brydde sig inte alls om Siri, sista dagen provade Mona att ställa honom upp, gå tillbaka till honom och sätta upp honom, ropa på honom (mycket lungt och städat) så han kom till henne. Vi körde platsliggning på olika platser och med olika avstånd till Marwin, sista dagen kom även Anne Cecilies Nicky och var statist. Siri brydde sig inte alls om störningarna utan låg tryggt, vilket kändes kanon såklart!

 

Vi tittade även på detaljer kring ff och jag fick med mig mycket bra tankar kring det och även hur jag fortsätter att jobba med det hemma. Vid två tillfällen fick vi gå in i Monas garage, då regnet öste ner (annars hade vi tur med vädret, även om det var kallt) I garaget hade vi ställt upp två stora speglar och det var perfekt för detaljträning.

Ett träningspass lades också på att en person skulle gå fram till mig och jag skulle ha Siri sittandes kvar vid min sida med bibehållen kontakt. Även kast med apportering och kvarsittande, inkallning med kvarsittande. Ett annat pass jobbade vi med vittringen. Jag insåg att jag behövde backa i träningen där. Den delen i Monas filosofi gillade jag starkt. 80% regeln, eller 4/5 rätt. För att sedan ta sig fram och utveckla momentet eller detaljen. Jag insåg att det har varit en sak jag inte haft helt koll på, när går jag vidare och HUR går jag vidare. Mona pratade också att vi skulle koncentrera oss på vad som funkar här och nu i träningen inte vad som gick bra för två veckor sen. Tillbaka till vittringen, jag började vår träning (från allra första gången) att lägg en ganska stor hög med vittringpinnar ihop och inte som enskilda pinnar och sedan lägga "min" pinne gömd i gräset en bit i från. När det sedan fungerade kom min pinne närmare och närmare högen. Och där jag jag börjar vid varje träningspass även det passet hos Mona... Siri har sprungit ut som en raket till högen och den lilla högen var inte längre en hög. Så vi backade och la återigen min pinne en bit bort i gräskanten. Det gav ett bra resultat och Siri jobbade på fint.

 

Vi hade mycket bra prat och Mona höll också ett kortare teori pass inomhus, där hon pratade om träna inför tävling och hur vi behöver förbereda våra hundar inför tävling. Hon la stor vikt på att hunden skulle vara tränad inför tävling och att man inte borde ha för bråttom ut på tävling. Hon pratade också mycket kring sin egen träning och hur hon tänker kring den. Mona har två bc, Marwin, som är 10 år och har mycket erfarenhet från mästerskap i bagaget och sen lilla Fira, som är 4 (om jag minns rätt) Fira startade sitt första SM i år.

De båda hundarna är ganska olika, Fira påminner en del om Siri, energi till 1000.

Vi pratade också mycket kring kedjeträning, att ta till sig den information man får om något brister eller om något inträffar som inte hänt tidigare, göra en anteckning och minnas att detta är något jag behöver titta på och träna på. Vara nogranna att hålla på våra kriterier, vara nogranna att tala om för våra träningskamrater vad vi vill att de ska titta på och kanske i bland påminna om att vi först vill höra det som är bra och inte tvärtom ;)

 

Jag har den senaste tiden känt att mitt intresse för detaljträning har ökat, vilket känns bra. Med Keiko gjorde jag aldrig det, hade mycket saker med honom gratis, så som kvarsitt och stabilitet. Siri är inte alls som honom i träningen. 

Jag känner mig alltid så inspirerad och har oftast en enormt träningssug efter läger och kurser, särskilt denna gång, för nu har vi en plan :)

 

Nedan följer lite bilder från våra dagar. Nu laddar vi för en helgkurs för Niina Svartberg om några veckor, efter det blir det några dagars ledighet, känns skönt. Fram tills dess är almenackan full. Må så gott!!

 

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-