Uttråkad eller stressad?

Ganska ofta hör jag hundägare prata om att deras hundar är uttråkade. "Han/hon är så uttråkad när jag jobbar så han/hon biter bort hår på sin egen kropp, biter sönder saker/inredningen eller annat. Och att ägaren går 1-2 mil promenader per dag för att hunden ska få utlopp för den här "energin".

Vågar jag säga att jag inte tro det är problemet, att hunden är uttråkad utan stressad av någon anledning. Jag säger inte att hunden inte behöver stimulans, för det tror jag. Men inte för att den inte ska bli uttråkad. Att "bara vara" kan vara ganska skönt. Och att bara njuta av det måste väl ändå vara helt ok, eller?

Många hundägare (inklusive mig själv en gång i tiden, som jag nämnt många gånger tidigare i denna blogg) är så stolta över sig själv när hunden har fått jobba/aktiverats så den är deckad en lång stund efteråt. Alla skaffar ju inte hund för att arbeta och träna med utan att ha "bara" som sällskap. Och därför kanske väljer en ras som är mer avlad som sällskap och inte en hund av ex jaktras. Sen är min tro att oavsett om man är en Shitzu eller Jakt golden så har man samma instinkter. Jag såg en dokumentär på YouTube härom dagen den var från BBC och där hade man forskat på hundars ursprung och konstaterat att de kommer från vargen, sen är de så klart domesticerade. 

 

I viket fall som helst så var det jag funderade på i dag.

 

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-