Status.

Söker man på ordet status på Wikipedia får man fram följande:

 

"Sociologiskt begrepp som bland annat avgör människors och djurs sociala rangordning. Se social status."

 

Klickar man sen på orden social status, texten är röd markerad och klickbar. Så får man fram denna text:

 

"Social status, sociologiskt begrepp tillämpningsbart på människor och ibland djur. Statusen avgör individens plats i den hierarkiska rangordningen. Social status har likheter med social position, men en person kan ha flera sociala positioner, dock bara en social status.

En individs status är inte permanent utan kan variera både över tiden och vara avhängig av det sociala sammanhanget. Generellt sett är det de faktorer som anses viktiga för en grupp som ger en individ hög status i gruppen eller det sociala sammanhanget. En bilmekaniker har exempelvis hög status i sin verkstad, men troligen låg status på en nobelmiddag. Social status bland djur kan vara avhängigt av kön, ålder, och styrka.
Social status bland människor kan vara avhängig av position i arbetsmarknaden, yrke, egendom, inkomst, utbildning, levnadsförhållande och tillgången till materiella och kulturella gods."

 

Klickar man på texten rangordning får man fram följande text:

 

"Rangordning, bestämmelser om den hierarkiska ordning som personer äger på grund av börd, särskilt medgivande, innehavt ämbete eller tjänst."

 

Jag satt i bilen härom dagen och funderade på ordets innebörd både för människa och hund.

 

Jag kom fram till att för oss människor är den sociala statusen otroligt viktig. Anledningen till att jag upplever det är för att jag tycker att vi ofta i vårt sociala liv gärna dras och umgås med människor som antingen har åstadkommit något vi gärna själva skulle vilja och kanske drömmer om att själva göra. Medans människor som har lägre status är sånna som inte själva har presterat/gjort lika bra som vi själva, dvs de har en lägre status enligt vår personliga åsikt. De blir heller inte då värda lika mycket uppmärksamhet som den personen jag nämnt ovan, den som presterat mer. Men de behöver ju inte alltid handla om en prestation, de kan också handla om vad en annan person har som man själv inte har. Då får automatiskt den personen en högre status, utan att den personen har presterat något alls. En form av beundran ungefär. Som det står i Wikipedia texten kan stausen variera i olika sammanhang. Då syftar jag på bilmekanikerns.. Hur kommer då sig detta. Varför är status så viktig?

Det jag också funderat på och har såklart kommit fram till min egna personliga åsikt, surprise :) Ett enklet simpelt ord ÖVERLEVNAD. Förr när människans liv såg annorlunda fyllde statusen en funktion, för just överlevnadens skull. I dagens moderna tid behövs det inte för överlevnad utan har riktats om på ett annat sätt, till egentligen ganska obetydliga saker, men ändå med en viss anledning att bli bättre, få högre status.

 

När jag googlade på bilder på ordet status kom vår kung upp på bild.. Bara det ..

 

Men såklart styr jag in detta inlägg på hund. För hunden är statusen viktig, inte på det sättet många tycks tro.. Att dominans är status. I djurens värld får den som besitter styrkan att bäst leda status, ingen annan. För hunden är det också viktigt att få veta sin status vid förändringar... Punkterna här betyder att jag skulle vilja att du som läser detta funderar lite..

Jag tänkte återigen dra en pararell utifrån människans värld. När vi kommer i en ny situation, tex nytt jobb, går in på ett möte med nya människor, börja ny klass i skolan osv osv.. Är vi nervösa, för vad är vår status i denna nya grupp med för oss okända människor?? Vi måste hitta vår plats i detta sociala sammanhang. I bland hamnar två "starka" individer i samma grupp och antingen jobbar de tillsammans för gruppens bästa eller så blir de fiender och tillför inte gruppen något alls. För ofta faller de övrig lite bakåt och finner sina roller, för det är redan två potentiella ledare för gruppen. 

Sen tror jag absolut vissa födds med en potential att leda, har utstrålningen, får förtroendet av andra.

Men åter tillbaka till hundarna. Vi som jobbar med Amicien®Bonding säger till de som söker vår hjälp. Hunden behöver information om sin status vid förändringar. Vi ger rådet att genom att ignorera hunden ger du den rätt information om dennes status.... Detta är väldigt känsligt för många. Ignorera, fy va taskigt, för det skulle aldrig en annan människa göra mot en annan..Näe... men nu pratar vi hund, en annan individ med ett annat språk än vi..

Jag möter ibland om de som berättar med ett leende att deras hund följer med dem på toa... Jag säger inte att det är fel.. I samma andetag får man ofta höra att " min hund vill alltid vara med mig.." Jag skulle säga "hunden har ingen aning om var du försvinner när du går på toa och stänger dörren, i dennes värld kanske du aldrig kommer tillbaka...och jag lovar det spelar ingen roll om du säger till den "jag kommer snart tillbaka raring.." Helt rakt och enkelt har du en hund som kontrollerar dig för att den har utav dig fått den informationen att det är dennes jobb att göra det.

 

Vad är det som säger att jag har rätt då? Inget egentligen.. annat än en massa bevis ;)

Bifogar även ett underbart klipp som inte behövs någon kommentar runt då det pratar för sig själv :)

 

Ha en underbar helg, trots tråk väder!!

 

-save the dog-

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-