Jakthund/Vakthund ??

För den som inte förstått min undermening i vissa saker jag skriver här på bloggen kan jag för en gång skull skriva ut det i sin rätta mening: Jag är allergisk mot att placera hundraser i fack...

 

Vad jag menar med det är att en jakthund kan även vara en vakthund, en jakthundar har samma instinkter som en vakthund/vallhund eller vad man nu vill ta för exempel.

Hörde följande kommentar härom dagen, efter att en annan hundägare berättar att de inte kunde ha sin spaniel lös, för att den drog från dem. Fick då höra från en tredje person "vad trodde de när de köpte en jakthund".

Eh vaaa? Jag har en bekant som har en dvärgschnauzer som har svårt att ha den lös för att den drar.. Och senast jag kollade var inte en dvärgschnauzer en s.k. jakthund.

 

Klart att vi avlar fram egenskaper på våra hundar, men instinkterna är desamma.

Keiko skulle aldrig dra på vilt, medans Siri förmodligen skulle göra det om hon fick chansen och jag tror inte att det har ett dugg med att göra att hon är en jakthund.

Keiko är schäfer/rottweiler/labrador hm.. vilket fack hamnar han i då? Rätt och slätt blandras, med oskrivna egenskaper. Siri är en ren jaktgolden, hennes alla egenskaper finns säkert tjusigt skrivet någonstans.

Men de är helt olika individer, sen har Keiko lärt sig att en regel är att man inte jagar vilt, vilket han accepterar utan frågor. Siri.. hon är en helt annan femma, hon ifrågasätter mycket utav de regler jag sätter upp. Om jag skulle tolka hennes fråga till människospråk är det nåt i stil med "varför"? Och vad händer om jag gör nåt annat än det du ber mig om? Hon samlar information och lägger det i sin lilla minnesbank. Informationen får hon utifrån mitt agerande när hon frågar "varför"? Vad gör du när hunden gör det den gör, brukar vi D.L. säga.

Jag brukar säga till hundägare när jag är på konsultation, -sätt en svensk, en tysk och en kines i ett hus. Om det sen börjar brinna kommer svensken, tysken och kinesen att agera med samma tanke. Fly för att överleva.

Om allt vi tar för givet försvann, nåt så enkelt som att kunna gå ner till affären och köpa mjölk. Då skulle vi närma oss vårt ursprung, vi skulle göra vad som krävdes för att överleva. Om du är på väg att gripa samma mjölkkartong som grannen, skulle du inte släppa den och le, du skulle förmodligen rycka åt dig den, med en signal till grannen att den är din och du tänker inte släppa den.. Kanske ett konstigt exempel, men för det jag skriver om fungerar det bra..

 

Allt gott!

 

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-