Lydnadsträning med olika individer

Keiko och jag på läger i Köping
Keiko och jag på läger i Köping

När jag gick min första kurs med Keiko, någon runt -04 eller -05. Så fastnade jag ganska snabbt för lydnadssporten. Jag började träna någon gång i veckan och under vinter tid tränade vi inte alls. Minns att några kompisar frågade om jag ville komma med och träna i ett parkeringsgarage.. Aldrig tänkte jag då..

Min första lydnadstävling var med Keiko på Botkyrka bk, jag var så nervös.. Jag kommer ihåg att jag lyssnade på peppande Abba musik i bilen på väg dit. Jag hade lärt mig att inte titta på poängen och jag hade noll känsla för hur det hade gått för oss poängmässigt. Och när prisutdelningen kom insåg jag att vi hade vunnit, jag var så jäkla glad, för det var det som var såå viktigt för mig då, att vinna, att vara bäst.. Jag fortsatte träna och hittade nya människor att lära mig mer av jag började även träna för Anne Dahlin, hos henne lärde jag mig lydnad från ett helt annat sätt än hur jag hitintills hade tränat. Men Keiko hade sina bra dagar och sina dåliga dagar.. Nu när jag är en klokare hundägare förstår jag mer vad de handlade om. I vilket fall, sen kom då Siri in i vårt liv. Jag ville ha en atletisk och arbetsvillig hund som jag sa till Siris uppfödare Gunilla Wedeen. Jag visste inte då vad jag gett mig in i eller hur det skulle vara att ha en sån hund.. Jag har funderat mycket de senaste träningspassen med Siri hur olika tränade Keiko och Siri är. Keiko är mycket moment tränad och Siri är mycket detaljtränad. För en vecka sen sa jag till en kompis att jag aldrig behövde träna Keiko så som jag tränar Siri.. Och jag har delvis fel där. Jag tror Keiko hade presterat bättre om jag jobbat mer med detaljer. Sen har han en helt annan grundstadga än vad Siri har. Med Siri jobbar jag jätte mycket med att gå från intensiva spring moment och sen växla om till ett passivt moment som kräver fokus och stadga och stillhet. Sen jag gick första delen av Team Top Six kursen har jag också börjat planera min träning på ett helt annat sätt. Jag har vissa moment som jag ALLTID tränar vid varje träningstillfälle, men för det är det inte alltid hela momentet utan det kan vara detaljer som jag fokuserar på en vecka alt helhet. De moment som finns med varje vecka är, 

 • Transporter
 • Fritt följ
 • Gruppmoment
 • Kedjor

Jag skriver en träningsplan för varje vecka och vad jag behöver lägga fokus på och ffa lärde jag mig på Team Top Six att skriva mina egna uppgiftsmål, alltså vad jag ska tänka på själv med mig. En sak som jag jag har svårt att få in är att separera min belöningsord, dvs vilka ord som genererar till någon form av belöning. Jag har också en viss förmåga att hamna i någon konstig passiv roll. Vårt stora problem i träningen är att hon slår över i överskottsenergi och jag börjar då tänka, fråga mig inte på vad.., och det gynnar definitivt inte oss. Sist jag var hos Niina frågade hon mig vad jag gjorde och jag har faktiskt ingen aning :) Men jag blir lätt passiv och lite otydlig, vilket inte fungerar på fröken Plur. Ett av de större uppgiftsmålen inför nästa vecka kommer att vara att vara färdig innan träningen påbörjas för att bryta mönstret och hamna i passiviteten. Tanken var i dag att filma min träning för en utvärdering och kunna lägga upp en film på bloggen, men jag glömde ladda videokameran.. Dagens pass var ett bra pass, vi hade ett rejält bakslag, helt mitt fel, i början på veckan och det har hängt med i träningen hela veckan, men i dag var det som bortblåst. Vi har fortfarande lite fladder i transporterna, ff kändes bra, tappade henne dock i en del svängar (utmanade henne lite genom att vända tätt intill ridhus väggen). Vi jobbade också att gå ff mot rutan, mycket svårt för min rutälskande vovve :). På gruppmoments träningen fokuserar vi denna vecka på ett rakt nedläggande utan att hoppa framåt. Vi fick ett bra tips av Niina, jag sitter framför Siri och ber henne vänta, sen petar jag lite i backen och kommenderar ner. Hon blir inte så lång då, vi har haft problem med att hon slänger sig ner så det blir ett litet skutt med bakpartiet sen hamnar hon snett framför mig.. Men med hjälp av denna lilla pet har hon grepat vad hon ska göra. Hon lägger sig lite långsammare men jag är ganska övertygad om att farten kommer. I sitt i grupp ligger fokus på att frysa blicken och sitta helt still, det funkar jätte bra. Kedjan i dag blev, 

 • Platsliggning
 • Fritt följ
 • Rutan
 • Inkallning med stå
 • Sitt i grupp

Tanken med denna kedja var att se hur hon gick från 2 intensiva favvo moment till ett passivt sitt i grupp med låst blick. Hon förvånade mig och gjorde det super. Jag märkte dock att hon hade förväntat sig en belöning efter rutskicket men när den inte kom jobbade hon på, bra information!

Jag har även regler kring hur man får sin bollbelöning för Siri, det behövdes aldrig för Keiko.. För att få loss bollen måste man vara passiv annars åker den ner i fickan igen. Siri är helt klart en självbelönande hund medans Keiko gärna involverar mig. Men de senaste veckorna har Siri börjat involvera mig. Det gör egentligen inget om hon inte gör det men det finns fler fördelar om vi belönar oss tillsammans än att hon kör sitt eget race.. I vilket fall kan jag konstatera att hon är bra svårare att träna än Keiko, men jag lär mig så mycket och utvecklas, vilket känns kul såklart! Nog om detta i morgon börjar en ny vecka och senare i kväll ska jag skriva kommande veckas planering, i övrigt är det en 7 dagars arbetsvecka.. Bit i hop ;)

 

Allt gott!

 

-save the dog-

Siri och jag i Rikstens träningshall
Siri och jag i Rikstens träningshall

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

 • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

 • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

 • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

 • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-