När hundfilosofin blir en religion..

Den fina bilden på Keiko är tagen av Lena Kerje.
Den fina bilden på Keiko är tagen av Lena Kerje.

och ljuv musik uppstår, eller?!

 

Alla är vi väl saliga vår egen hundfiolosofi och det är väl inget fel med det. 

Det pratas om allt från Cesar Milan till snäll och uppmuntrande klickerträning och det finns en mängd kända namn, som skapat olika sorts troer (finns det nåt ord som heter så?)

De finns de som påstår att en hund ska kunna jobba utan någon som helst belöning/uppmuntran eller annat, de finns de som är godismaskiner, de finns de som bygger sin tro på att man alltid måste vara rolig så hunden vill vara med oss. De finns de som inte accepterar att hunden ens skäller. Kort och gott, det finns en massa olika tankar och metoder.

 

Jag håller just nu på att läsa en bok, som är skriven av min uppfödare Gunilla Wedeen och hennes man Bengt Rödseth. De har utvecklat sina teorier och även om jag har mina teorier och tankar kring hundägarskapet och relationen till mina hundar tycker jag att det är intressant att läsa om andras tro. Har inte kommit jätte långt in i boken, men tillräckligt långt för att förstå att mycket jämförs mellan hund och varg. I mitt hundägarskap, som baseras på Amichien Bonding, pratar vi väldigt mycket om hundens ursprung, dvs vargen.

Man kan ju bara dra en parallell mellan människan och dess ursprung, hur många dieter finns inte som sägs bygga på vårt eget ursprung. Men sen kommer ju alltid detta med att våra hundar är domesticerade. Och att vi har avlat fram något som vi vill ha och har användning av, till vilket ändamål de nu må vara. Inte alltid till hundarnas fördel. Med det syftar jag på tex shar pei men sina stora problem med enrom överskottshud och de schäfrar som går under utställningshundar, med vinklar i hasleden som, enligt mig i alla fall, är åt h.....e. Listan kan göras lång. Men at the end of the day så bottnar det besluten hos människan. Bra eller dåligt, inte så bra många gånger tror jag, tyvärr.

Gunilla och Bengt skriver också att deras filosofi är en livsstil inte ett träningssätt. Stor del av grunden till mitt företags namn är just att att "min" metod Amichien Bonding är en livsstil, det är inte något du "gör" i någon vecka för att sedan sluta med det. Det är heller ingen träningsmetod även om jag, när jag tränar mina hundar, försöker blanda in tänket.

 

I alla fall, jag tycker det är bra att vara öppen och lyssna på andra, ibland kan det skapa en del förvirring för man vet inte vilket lag man ska spela i. 

 

Lite tankar jag ville dela med mig av för dagen. I övrigt har morgonen bestått av lydnadsträning på konstgräsplanen vi har i Tungelsta, utan att bli bortkörd, yes!

Siri skötte sig, tyvärr blev jag utstörd av en mystisk gubbe (hihi) jag trodde han var påväg fram till mig för att säga att jag inte fick vara där med mina hundar, men det visade sig att han "bara" ville hälsa på hundarna, gillar inte sånt.. Varför jo för att jag ser ingen som helst mening med att mina hundar ska hälsa på, för oss, en fullständigt främmande karl. Det, de  är min tro de!

 

Allt gott!

 

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-