Det har inte haglat tätt ..

Siri sommaren -10
Siri sommaren -10

mellan blogginläggen på sistone. Haft fullt upp och så har jag haft sjuka djur. Men nu så.
Även min egen träning har blivit lidande, alltså hundträning, gym träning slutades hinna med för typ 2 månader sen, synd jag var verkligen på gång ett tag där. Det är bara ta nya tag :) Siri har också äntligen kommit in i sitt livs andra löp, så där lagom vid 3 1/2 års ålder. Hon har varit ganska trött så det är förmodligen bra att hon har fått tagit det lite lungt. I veckan tränade vi lite apporteringsträning med våra träningskompisar Guffan och Breeze. Siri fick för första gången göra lite svårare övningar, det var intressant att se henne jobba. Trodde väl aldrig att jag skulle tycka att det var så roligt med jaktträning. Försökte filma lite men det blev inget bra. Det var för komplicerat att både filma och träna hund. Annars har det mest varit jobb. Förra fredagen var jag på en föreläsning som Eva Bodfält ordnade med två inbjudna föreläsare, föreläsningen hette "från belöning till nästa". De presenterade sina teorier om hur de tänker i träningen, om jag ska vara helt ärlig så kommer jag ha ganska svårt att förklara vad föreläsningen gick ut på.. Men jag ger mig på ett försök, de menar på att alla beteende som hunden gör mellan belöningarna är sådant som du får med, om du belönar, om det inte är så att du är så snabb att hunden inte hinner göra det det du inte vill att hunden ska göra.. Hänger ni med? Det var intressant att lyssna på deras teori, som de verkligen brann för, men inget jag skulle använda i min egen träning. Det tar ju alltid sin tid att hitta sin egen träning. När jag var på ett läger som Niina och Kenth Svartberg ordnade så var det internationella representanter där, dvs 2 landslags deltager från varje nordiskt land. Finnarna förespråkade att träna efter svart/vit filosofin, dvs det jag vill ha uppmuntrar jag det jag inte vill ha talar jag om för hunden att det inte är ok. Jag har under ganska lång tid (3 år ca..) tränat med filosofin  -tänk själv-. Med Keiko funkar det jätte bra, för det tar fram lite mera mod och goo i honom. Men med Siri har det nästan bara gett saker jag inte vill att hon ska göra. Vi är inne och petar i alla moment från lk 1 till elit, det enda vi inte gör är raka utskick till konen, det kommer i apporterings dirrigering samt rutskick i elit klass. Däremot tränar vi på att runda träd ute i skogen, "piste" som finnarna kallar det :) Nu sen en tid tillbaka har jag lagt om träningen på sättet att jag har börjat tala om för Siri att det just det där du gjorde nu, det gör vi inte.. Jag har funderat och tänkt ganska mycket på vilket som är -jag- men glömt lite vad som är -Siri-. Sån tur var har jag hittat duktiga och kompetenta tränare. Var och varannan dag när jag tränar lydnad skänker jag dem en tanke och ler lite. Vilka det är jo det är Niina Svartberg, som jag tränat för i 3 år och Heléne Lindström och Ditte Andersson, de två sist nämnda går jag en ett årig kurs för som heter Team Top Six och ska även gå deras sommarläger. Niina tränar jag privat för med en kompis, tyvärr inte så ofta som jag skulle vilja. Niina känner mig och min träning, mina tankar och historia och är alltid så peppande och ffa väldigt rar och ödmjuk, Heléne är suverän att bolla tankar med och diskutera mycket kring träningen med, men också otroligt engagerad när vi tränar för henne, hon börjar få riktigt bra koll på oss, Ditte är ganska ny för mig, bara träffat henne vid två kurs tillfällen, men hon har otroligt mycket positivt att säga att bra kluriga i déer. Kort och gott jag är glad att jag hittat dem alla tre!

  I dag gick jag upp för att åka iväg och träna hundarna på morgonen. Keiko är anmäld till fortsättningsklass i rally lydnad framöver. Vi tränar mest följsamhet och lite kroppskontroll, mjukgörande för kroppen övningar. Siri fick jobba med följsamhet, som alltid, även kort ff, med lite stopp och fokus i svängarna. Och även platsliggning, jag fick med mig några bra tankeställare därifrån. Jag inser att jag behöver strukturera upp en bra plan. Hon lyfte nämligen på huvudet i platsliggningen, vilket hon inte gjort på länge, när jag försvann bakom boden och jag hittade inte där och då det bästa sättet att hantera det, så det måste kluras på en plan och se om det dyker upp igen eller om det bara var en engångs grej. Sedan tog vi också tag i vittringen, som vi inte gjort sen förra sommaren.. Hon var klockren där och det kändes som vi nog kan fortsätta där vi avlutade sist. Vi avslutade med en kort kedja som innehöll, ett kvar sitt, ett sitta stilla med godis på näsan och sedan gå förbi leksak, tom kunde vi gå över den. Mycket nöjd med hennes prestation. Nu ska jag börja styra upp vår lydnadsträning igen, med planering och träningsdagbok. För övrigt består resten av lördagen av lite vårstädning, lite slapp och fortsätta plugga till tentan. 

Allt gott!

-save the dog-
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-