Jaktträning

Siri sommaren -10
Siri sommaren -10

I dag for jag och min kompis Gunilla med sin Bris till Rimbo för att träna jakt hos Eva Thoren-Söderström. Detta är första gången vi åker dit som Siri har utvecklats lite, troligen för att vi har tränat mer :)
Siri var ganska lugn, när vi kom dit, för att vara henne. Vi tog med båda hundar upp på kalhygget. Siri och jag jobbade med vårat jaktfot på vägen upp. Hon hade börjat förstå vad som komma skulle.. Resultat blev att hon blev lite uppskruvad. Men vart efter vi jobbade på blev hon lugnare, för hon var tvungad att börja tänka. När vi var på den tänkta platsen började vi jobba med ett mindre närsök med välgömd dummie, Siri jobbade på bra men tanken från Eva var att vi skulle få hundarna att jobba mer med nos och mindre med ögonen. Sedan fick vi backa en bit och Eva droppade en dummie, men plockade upp den, för på samma plats låg det redan en dummie men välgömd, på samma ställe där vi just kört närsöket. Även här jobbade hon lite mer med ögon än nos, men kopplade snabbare över till nosen. Gunilla fick göra samma saker med Bris och Bris som är mer erfaren och mer tränad fick göra det hela lite svårare, hon jobbade kanon fint. När hon vill har hon ett fantastiskt arbete. Sen gick vi vidare och fick skicka hundarna på varsitt linjetag. Ett linjetag, för den icke insatta, är när man lagt ut en dummie, som hunden inte sett att man lagt ut och sen är tanken att man som förare ska peka med handen visa den tänkta linjen hunden ska gå på, med det menas att hunden ska gå rakt ut mot den utlagda dummin, inte ta några omvägar, budskapet är kort och gott, spring rakt ut så kommer du att hitta något häftigt där (dummien). Jaktträning är otroligt självbelönande för våra hundar och det är en fröjd att se dem jobba. Det visade sig att jag tränat lite för snällt/enkelt. Det var nämligen buskig terräng och precis framför oss hade vi en hög med större stenar, Siri valde att börja leta där, hon tog alltså inte den informationen hon fick alldeles gratis av mig.. Eva sa att vi måste jobba i mer kuperad terräng och inte bara på plana fina ängar med tänkta korridorer.. Men efter lite förändringar av position, dvs vi gick förbi stenröset fick vi till ett bra skick. Siris dummie låg dessutom ganska synligt medan Bris dummie var gömd. Men det klarade hon bra även om också hon hade svårigheter att ta sig förbi stenröset. Sen jobbade vi med några markeringar, markeringar innebär att man har en kastare som står på valt avstånd från hunden och föraren och på signal kastar ut en dummie som hunden då ser och ser vart den landar, här visar man inte hunden vilken riktning den ska åt, för det vet den redan :) Evas kommenatar efter Siris markeringar var -Hon är en fantastisk markör- kändes fint i hjärtat. Man kan också kasta ut två markeringar på en gång, men Siri fick gå på en enkel. Vi började också titta på stopp signal. När man tränar retriever använder man en visselpipa och har olika signaler för vad hunden ska göra, de flesta tror jag har ganska lika, två korta visslingar för inkallning, ett längre blås för stop signal och här kommer jag även att använda handtecken, sen har man också ett visselljud som informerar hunden att nu är du nära dummin, fortsätt leta där du är. Vi fick med oss mycket bra träning båda två. Och jag har massor med ideér hur jag ska jobba vidare och utveckla träningen. Precis när vi var klara så drog svarta moln in. Och vi hann precis sätta oss i bilen innan himlen öppnade sig. Tror både jag och Siri hade kunnat stanna kvar och fortsatt, det är så roligt att se dessa hundar göra det dem är födda till att göra. Tanken slår mig ibland, ska jag sluta med lydnaden och bara satsa på jakten.. Men av någon anledningen bestämmer jag mig aldrig för en det ena en det andra så vi fortsätter väl med båda. Nu ska vi snart på sommar läger för Heléne Lindström och Ditte Andersson, detta veckan efter midsommar. I slutet på juli är det Team Top Six träff igen och september går jag en helg kurs för Heléne och Sofia Edlind. Jag har aldrig tränat för Sofia men jag har träffat henne i många hundsammanhang så jag tror det blir kanon. Hon är otroligt go och ödmjuk som person och det ska bli kul att höra vad hon säger om Siri. Vi ska såklart också hinna utveckla jaktträningen också för i slutet på augusti vill vi åka tillbaka till Eva igen. Näe nu ska vi ut på en kvällsprommis sen blir det soffslapp. Framför oss ligger en lång och ganska jobbig vecka som jag önskade den var över redan!
Allt gott!

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-