Magsäcksomvridning

är ingen rolig historia. Sån tur är har det inte draddat mina hundar. Men väl en av mina nära vänners hund. 
Det är vanligast på stora hundar och jätteraserna, ex Grand Danois, New Foundland, Sennenhundarna, Greyhound; Skotsk Hjorthund, Irländsk varghund. Men det kan också drabba små hundar. En del individer har ockå mer bengäenhet att få magsäcksomvridning. Tillståndet är akut och det är bråttom in till djursjukhuset. Det som sker är rätt och slätt att magsäcken roterar antingen fullständigt eller partiell rotation. Detta tillstånd innebär att magsäcksinnehållet inte kan passera åt något håll, magsäcken utvidgas ganska snabbt och hundens mage blir gasfylld. Detta är smärtsamt för hunden och ofta kräks de. Andra symtom är att hunden ofta blir orolig och gnäller har svårt att ligga still. Man kan knacka eller knäppa med fingrarna mot buken så låter det som en trumma. Hunden får också problem med andning och cirkulation och drabbas av chock. Detta är inget tillstånd man avvaktar med, risken finns att hunden avlider. Operation är det enda alternativet det är också ofta lång eftervård och det är vanligt att hunden får vara kvar flera dagar, på djursjukhuset, efter opertionen.
Numera så förankrar man magsäcken så att det inte kan ske igen. Men som jag har förstått är det inget 100% skydd för ytterliggare en magomvridning, men risken minskas.

Hur undviker man det då? Ge inte hunden mat direkt efter avslutad aktivitet eller nära inpå aktivitet. Undvik också att hundarna leker efter att de ätit. Dessa tips är de generella. Jag försöker alltid tänka på detta. Men jag vet också att min kompis är minst lika noga som mig, men ändå drabbades hennes hund, så var försiktig!

Nu drar vi snart iväg på träning med Cecilia och Freja, sen är det kvällsjobb på Arninge Djurklinik.

Allt gott!

-save the dog-

Keiko
Keiko

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-