Adrenalinkickar på hög nivå

Nu är vi äntligen i stugan. Kom ganska sent i tisdags, då jag inte ville stressa + att vi stannade några gånger på vägen ner. Bland annat på Stadium Outlet i Nyköping OCH godisbron vid Nyköpingsbro. Tur att att det inte fanns när jag bodde där, då hade jag väl hängt där jämt :)

Redan igår kom min goa träningskompis Guffan hit. Guffan och jag har jobbat ihop, men tränade nästan inte alls tillsammans då utan har kommit igång först nu, typ 1,5 år efter att vi slutat jobba ihop. Guffan är pensionär och en riktig krutkärring och genomgo. Jag gillar henne på många sätt. Även fast det är så många år mellan oss pratar vi vitt och brett om det mesta i livet. Jag hade i förväg spanat in platser där vi tänkt vara och träna. Så vi fixade lite äggmackor och annat smaskigt och gav oss iväg ut i skogen. Vi började vid en ganska liten sjö. Definitivt ingen badsjö för männsikor men väl en perfekt träningssjö för två hundgalningar. Vi började med Siri, hon fick gå på två markeringar (markeringar ser ut som följande, föraren står med sin hund och en kastare = människa som står på vald plats och kastar en dummie eller fågel alt skjuter en fågel, vi kastade dummisar. Första markeringen var ganska svår och långt avstånd. Siri får info av mig att "du nu är det dax att hålla koll i luften för du måste se vart "det" landar så du kan hämta det åt mig" Egentligen behövs det inte då hon är så taggad, men jag använder mig av ordet "pass". Dummien landade bakom en mindre flytö av gräs. När jag skickade Siri så flög hon ut i vattnet och landade i en jätte dypöl som jag nästan trodde hon skulle sjunka ner i, den var tung att ta sig igenom, men hon kämpade på och simmade ut i det "vanliga" vattnet. Jag ville gärna hjälpa henne, vilket jag gjorde med rösten manade på henne att simma vidare i den riktningen hon var på väg och berömde.. Men Guffan sa efteråt att det störde hennne mer, Siri alltså, och när jag tänker tillbaka så minns jag att Gunilla, min uppfödare även samma sak när Siri var valp. Och det märkte jag själv också. Men hon jobbade på bra och kom tillbaka in, men ville gärna undvika att simma igenom dypölen på vägen tillbaka, men då jag visade henne att jag ville vart hon skulle simma in så tog hon dypöls vägen tillbaka till mig, fina hund! Andra skicket var ett likadant, men denna gång låg dummin mer synlig och jag la mig inte i Siris arbete. Sen fick även Guffans flatte, Bris, göra likadana skick. Och innan vi tog lunch så fick även Keiko gå på två kortare skick, vilket han såklart klarade galant :)

Lunchen intogs på en trästam där i vår fina skog, där förövrigt Guffan hittade ett av skogens guld och då menar jag inte kantareller utan HJORTRON. Guffan är en frilufts människa ut i fingerspetsarna, hon älskar att vandra i fjällen. Och när vi ses frågar jag henne en massa om olika växter och fågelläten och hon berättar gladeligen. I dag lärde hon mig att kviga är en ungko, som inte fått kalvar än.. Bara de ;)

Efter pausen bytte vi platser, vi stog på varsin sida av den lilla sjön. Det krävdes bra med balans att stå på de flytande grästuvorna, på vissa ställen gungande hela gräsplätten, som lustiga huset. Då började vi med en markering på en av de mindre flytöarna (med flytö menar jag öar som sjunker om man går upp på dem, flytande gräsplättar). När Siri nästan var framme hos mig med dummin kastade Guffan en ny dummie, nästan där den andra legat fast i vattnet. Tanken var att Siri skulle få gå på ett linjetag, dvs dummin ligger ute, hunden ser inte kastet, utan man visar dem en linje, med en hand, så info till hunden är "följe denna linje rakt ut så hittar du en dummie". Siri var snabb ut på linjetaget och det var en ren chansning från mig då vi nästan bara jobbat med linjetag som hon sett att jag har lagt ut dummien på, det som gjorde det ändå ganska lätt var att hon redan gått en gång på samma linje. Jag kom på att jag borde tagit med kikare för att det var som sagt lite avstånd, inte jätte avstånd men tillräckligt för att inte se arbetet med huvud och nos, men jag såg att Siri vid ett tillfälle sträckte högt upp med halsen och försökte få in vinden i näsan för att hitta dummin. Hon jobbar på så himla fint. Även Guffans Bris fick göra samma skick och även Keiko. Vi bestämde att köra en till sista markering med Siri som hamnade på en av flytöarna, men lite ifrån det områden vi jobbat med tidigare. Detta skick gav mig en rejäl adrenalinkick, vilket skick, det var så snyggt så jag bara dog, både jag och Guffan tittade på Siri med en avund i blicken vilket hon givetvis tyckte hon förtjänade. Det är så roligt att se henne jobba. Hon är en riktig arbetsmaskin, slutar inte söka, ger absolut inte upp. Tänk att jag fått denna underbara lilla Plur.

Efter vattenarbetet hade vi spanat in ett kalhygge för lite sökträning. När vi vallade av rutan i den ganska branta terrängen gick vi båda i sport topp och våra Lundhags brallor, det blev så varmt och blåste nästan inget alls. Rutan bestod av kuperad gräsäng med mycket stenar och gropar och ett berg på vänster sida. Vi la totalt ut 10 dummisar. Siri fick börja, hon fick gå tre skick. Tidigare när jag kört sök har det inte alls varit så strukturerat och Siri har kommit in med mer än en dummie vid några tillfällen. Hon jobbade på bra och tog en dummie som var precis på nedre linjen av sökrutan och som hängde på en rotvälta. Det var skoj att se henne jobba kring den, för hon hade den i näsan, men greppade inte att den var ovanför marken, men hon lyckades fint kroka av den från grenen den hängde på. Sen fick Bris gå och även Keiko, Bris började bli lite trött men Keiko höll god min i den ganska tuffa terrängen. När jag trodde att vi bara hade en dummie kvar skickade jag Siri, helt plötsligt hur jag Guffan ropa -men Lotta det ligger 10 dummisar här! Men jag var övertygad om att det låg en kvar därute, men jag fick inte upp Siri på den höjden... inte så konstigt för det låg ingen där, min kloka flicka.

Jag är så glad i min fina hund, visst vi har massor kvar att jobba med om vi nu ska starta på WT eller jaktprov. Jag vet inte ens om det någonsin blir av. Men shit va roligt det är, slår nästan lydanden, vem vet kanske det bara blir jaktträning framöver.

Vi var klara runt 18-tiden på kvällen och efter att hundarna fått bada av sig åkte vi tillbaka till stugan och startade grillen och korkade upp en flaske rosévin. Åh va gott det var. Till dessert grillade jag marsmallows och banan med polkagrisglass, det var ljuvligt, pricken över iet hade varit ett glass baileys med is, men det blev pulver latte machiatto. Sen satt vi och pratade om livet och andra viktiga saker. Vi kröp i säng ganska tidigt, Guffan skulle vidare med sin Västgötaspetsar på läger i dag, så hon fick åka hem och byta hundar. I dag tar vi det lite lugnt och bara är. Jag har jobbat lite nu på fm, ska göra en sak till efter detta sen blir det slö och slapp. I morgon åker vi på tredje träffen med TeamTop Six gänget, så då blir det lydnad för hela slanten.. Hm.. Vill ju träna jakt ju :) I helgen kanske pappa kommer för att nattfiska kräftor. Säger inte nej det, det är ju hans stuga och jag älskar ju kräftor, även om jag tycker det är grymt att koka dem levande... Håll utkik för uppdatering efter helgens lydnadskurs, för det kommer i nästa vecka!

Allt gott!

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-