Fysträning av hund

Jag får ofta frågan i mitt jobb på djursjukhus och klinik. Finns det ingen annan träning man göra än att simma alt. gå i treadmill? Och självklart finns det en uppsjö av olika balans/koordination, styrke/fysträning och även kondition och uthållighetsträning som man kan göra. De hundar jag möter i jobbet har någon form av skada med sig i bagaget och det är väldigt viktigt att anpassa träning utifrån flera olika faktorer, nämligen, ålder, tidigare skada, nuvarande skada, fysiska förutsättningar, möjligheter för hund ägaren att utföra/göra övningarna/träningen. Egentligen är det fantasin som begränsar oss. 
Jag tänkte såklart att jag skulle ge lite olika exempel på olika övningar och träning.

Om vi börjar med koordinationsträning, olika balans övningar, här är skogen ett fantastiskt gym för våra hundar. Det finns allt från nedfallna träd, cavalettiträning, stenar, stubbar, kalhyggen, balansbräda, balansbollar, pilatesbollar mm. En hund med dålig balans från någon form av skada skulle tex ha väldigt svårt att balansera på en pilatesboll. Vi brukar börja att rekommendera en helt vanlig kudde som hunden står på. Och med hjälp av sina egna händer trycker man ner kudden runt om hunden och på så sätt skapar en väldigt enkel balansövning. För en hund med tex diskbråck eller en korsbandsoperation är denna övning perfekt att börja med. Har man en frisk hund, men vill jobba med koordinationsövningar så hjälper det hunden att få god kroppskontroll vilket är stor nytta i tex fjärrdirrigering, om man nu tränar lydnad dvs.
Ofta kan rörelserna vara obalanserade när hunden börjar med "nya" träningsmoment. Och har hunden en dålig balans och koordination så måste hunden öka spänningsgraden i muskulaturen vilket bidrar till minskad rörlighet och en sämre teknik.

En god vän sa en gång till mig, en av de sämsta saker människan kunde göra var att resa sig upp på två ben. Jag vet inte om det stämmer men i många avseende är det stora fördelar att ha fyra ben att fördela sin kroppsvikt på.

Vidare med styrketräning finns såklart både simning och treadmill träning, backträning även såklart här erbjuder skogen bra förutsättningar. Man kan även använda sig av olika hjälpmedel så som, viktmanchetter (fästes runt hunden bens), dragträning och klövjeväska. 
Den huvudsakliga målet med styrketräning är att engagera flera muskelfibrer i rörelsen, öka muskelvolymen och satsa på att bygga upp de muskler som behövs.

När det gäller konditions och uthållighetsträning, här kan ju även vi som hundägare vara aktiva i träningen och förbättra vår egen träning ;) Exempel här är, joggning, powerwalk, att bara röra sig fritt i skogen, cykla. Helt enkelt sådan träning där hjärta, lungor, blodomlopp och blodvolym påverkas. Det är i första hand i hjärta och blodkärl som effekten av konditionsträning sker, alltså inte i muskulaturen.

Det finns massor att skriva kring detta med fysträning och det skulle vara omöjligt att få med allt i ett blogginlägg.

Jag kommer framöver att blogga mer om detta och även visa filmer på olika övningar. 

Jag är själv väldigt noga med mina hundars fysiska träning. Men glöm inte att vila och att återhämtningen är minst lika viktigt som själva träningen.

Allt gott!

-save the dog-


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-