Jaktträning i Björntorp

Min lilla jakthund
Min lilla jakthund

I morse åkte jag och min träningskompis Guffan på jaktträning hos Eva Thorén-Söderström i Rimbo. Ärligt talat så kände jag mig lite omotiverad att åka särskilt då kroppen känndes som om den står med ena foten i "på väg att bli sjuk" och den andra i "nä nä här blir har vi inte tid att bli sjuka". Väl på plats var det både kallt och blåsigt och jag ville inte ens gå ut ur bilen och så fort Guffan gick ut ropade jag -stäng dörren, det är kallt!- Men så småningom masade jag mig ut med bara en tanke, jag kommer att frysa..
Ganska snabbt glömde jag bort det. Tre kvinnor utrustade med gummistövlar och apportkastare så älgade vi ut i skogen. Vet inte om jag förklarat detta förrut men en snabb repitiotion för dig som inte vet något om jakt.
    
"Linjetag är när man riktar sin hund, visar med hela handen, åt ett specifikt håll. Föraren har       fått veta att där vid den där björken ligger en dummie. Hunden har inte sett dummin blivit   kastad. Tanken är att hunden ska ta tecknet och springa ut på den linjen och utmed den ligger en dummie eller ett dött/skadat vilt. En markering är när man står med hunden och någon kastar en dummie (tänkt att likna en fågel som flyger och blir skjuten och landar) hunden ser detta kast samt vart föremålet landar."


Vi började med att Eva la ut ett ganska kort linjetag och gick sedan vidare och ställde sig för att kasta en markering. Vi fick stå en i taget med våra hundar uppställda mot markeringen och uppgiften vara att efter att markeringen landat sedan vända ut våra hundar på det tidigare utlagda linjetaget och få hunden att släppa markeringen och i stället gå ut på ett linjetag. Mycket bra träning för Siri. Informationen vi ville få fram till hundarna var, om du lyssnar på mig så guidar jag dig rätt till en dummie. Sedan fortsatte vi en bit fram och fortsatte med markeringar, Eva stod på en liten kulle och kastade den första framför kullen, Siri grejade den utan problem. Kom in med den, sen kastade Eva en till dummie bakom kullen (observera att kullen var inte stor), den däremot var lite svårare, delvis var Siri tvungen att gå över den punkt där det tidigare legat en dummie och även gå över kullen. Där fick hon verkligen klura lite. Sen fortsatte vi med att kasta en markering och sedan vända ut och skicka på ett linjetag. Tjejerna (våra hundar) jobbade kanon bra och tog verkligen våra tecken. Vidare fram en bit fick hundarna gå på en markering och på vägen in med den första dummin la Eva ut en ny, väl dold, precis vid en berghälls slut. Tanken vara att skicka hundarna på samma linje och sedan blåsa närsökssignal. Men närsökssignal menas att man blåser en speciell signal när hunden passerar området där dummin ligger. Signalen betyder att precis där du är nu ligger dummin, slå ner näsan och sök. På vägen tillbaka fick vi träna på stop signal. Siri har inte fått träna på det jätte mycket, så vi fick göra det lite lättare för henne. Eva droppade en dummie, som hon smidigt plockade upp, sen hade vi också lagt en dummie precis till höger om mig. Tanken här var att hundarna skulle springa ut till den punkt där de trodde dummin låg, vi skulle blåsa signalen som betyder "stop, stanna och sitt ner". Sedan håller man också upp handen som en stop signal. Här fick vi röra oss från den plats där vi skickat hundarna ifrån, där det låg en dummie. Ställa oss framför hundarna och på signal skicka höger, dvs tillbaka den utgångs punkten. En bra övning som vi deffenitivt kommer att jobba mer med. Innan vi avslutade gick vi tillbaka till första stället med markering och linjetag. Här gjorde vi samma övning fast med skott på markeringen. Lagom här, ca 2 timmar senare hade Siri börjat landa och jobbade på bra med större koncentration jämfört mot början.
Både jag och Guffan kände, nej är det redan slut! Tänk att det är så roligt med jaktträning!!
Snart kommer snön och då hamnar den träningen på hyllan ett tag. Men fram tills dess ska vi hinna få till lite träningspass.

​För dig som vill läsa mer om Eva.

På vägen hem säger Guffan till mig -det är så skönt med dig för man kan verkligen vara sig själv- En fin komplimang från en härlig vän/träningskompis. Trotts den stora åldersskillnaden, Guffan skulle kunna vara min mamma, kan vi prata om det mesta vi har även fått en hel del goa skratt tillsammans, hon är en härlig liten krutkärring Guffan ;)

Allt gott!

-save the dog- 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-