Vad "behöver" man för lyckad lydnadsträning?

Foto, bästa Lena Kerje
Foto, bästa Lena Kerje

I hundträning är det ofta mycket saker man "måste" ha, ffa lydnadsträning. Helt beroende på vilka moment man tränar på/inför såklart. Men för att ge några exempel, koner, vill man träna på flera elit moment, så har du både koner till Z och rutskicket samt apporteringsdirrigering, totalt blir det då 10 koner, 3 apporter eller burkar. Och då är det "bara" tre moment. Sen vill vi ju gärna ha leksaker, förmodligen anpassade efter den sinnesstämningen vi vill att hunden ska känna i det momentet vi tränar, dvs vill vi har fart och fläkt tanke eller vill vi ha lugn och stadga tanke(?) Och kanske/förmodligen även godis. När jag tränar platsliggning med Siri tex vill jag gärna ha en tub med skinkost som belöning, den skapar lugn och eftertänksamhet hos henne. I tex rutan, så som vår träning ser ut nu, först skickar jag henne till rutan sen kommenderar jag "stå" till henne, i rutan, tar sen fram bollen för att få stadgan, retar henne lite.. Jag går mot henne när hon står i rutan med bollen framme, vevar gärna lite med dem.

Jag har även insett att bekväma kläder är A och O att ha, klumpiga kläder går inte. Man får inte heller ha för klumpiga skor, särskilt om man som jag har en liten flicka som struttar bredvid.
En bil är också en stor fördel att ha, för att kunna ta sig runt på olika plaster för träning och förhoppningsvis tävling. En stor fördel för utvecklingen är också att gå kurser. För mig otroligt viktigt, delvis för inspirationen, som kan tryta i perioder. Och även för att man träffar liksinnade lydnadsidioter :) Och att det nyligen har kommit en inomhushall att träna i här i Haninge är väl bara helt underbart!
Sen finns det en sak som för mig är otroligt viktigt, nämligen mina träningskompisar.
Det finns mycket folk som tränar hund, men man passar inte med alla. Vad som är viktigt hos en bra träningskamrat är respekt, precis som i vilket förhållande som helst. När jag var på sommarläger hos Mona Kjernholm sa hon den första dagen. Jag vill att ni frågar varandra vad de vill att er uppgift är. De vill säga, vilken typ av feeback vill man ha på sin träning?
För mig är det definitvt olika information jag önskar höra av mina träningskompisar. Vad jag menar är att det inte alltid är deras personliga uppfattning av hur de tycker att en viss detalj eller ett moment ska se ut. Vissa dagar behöver man bara höra det som är bra. Men självklart kan man alltid förmedla sina personliga åsikter, men det beror på hur.
Jag brukar säga till mina träningskompisar vad jag ser utan att lägga någon värdering i det hela. Det är deras hund och deras målbild som avgör hur de vill att det ska se ut. Det kan också vara så att man ser saker som föraren inte anser vara saker de har problem med. Och därför inte väljer att jobb mer med det. Har man tränat med någon länge vet man på ett ungefär hur de vill att detaljer/moment ska se ut och jag tycker det är viktigt att respektera det.
Niina Svartberg påpekar också ofta det för mig, särskilt då jag ibland kan ha lite svårt att stå för min träning. Hon brukar säga -ge dina träningskamrater uppgifter, tala om för dem vad de ska göra.

En period hade jag några träningskamrater jag inte riktigt var bekväm med, klandrar absolut inte dem, jag borde ha tagit mer ansvar för min egen träning. Men resultatet blev att jag försökte se dem som en övning och träning för mig att våga. Det kan ju alltid hända på en kurs eller tävling att man hamnar i en situation som inte är bekväm, då är det bra om nr 1 hunden känner igen situationen nr 2 om man har haft chans att träna på situationen. Det är ju inte bara hunden som ska tränas, även vi.
I dag har jag träningskamrater som jag är bekväm med att träna med, som respekterar mig, uppmuntrar och peppar oss. Jag är glad i dem och håller hårt i dem.

Ha en toppen lördag i det fina vädret!

-save the dog-
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-