Gästbloggare Lena Mattsson

Vet inte om alla känner till att Keiko en gång fick diagnosen atopiker, dvs dammkvalsterallergiker.. För att göra en lång historia kort kan jag berätta att han aldrig var allergisk, han kommer heller aldrig att bli det. Det handlade om brister hos honom. Sedan det uppdagades har jag lagt ner ganska mycket tid för att lära mig mer om näring. Jag har även hittat några personer som besitter stor kunskap inom detta område. Det är Lena Mattsson och Rose-Marie Kullberg. Rose-Marie kommer och håller ett diskussionstillfälle för Leva Hunds räkning den 23/11. Läs mer under tjänster/kuser & föreläsningar
Lena är namnet bakom Standardt Produkter och jag har aldrig haft nöjet att träffa henne personligen men jag har haft en del kontakt med henne under åren. Jag hoppas att jag någon gång får träffa henne live. På Standardt hjälper de hund och kattägare med kostrådgivning och tillverkar torrfoder samt olika kosttillskott. Jag använder både deras torrfoder samt några av tillskotten. För en tid sen mailade jag Lena och frågade om hon kunde tänka sig att vara med i min blogg och dela med sig av sin erfarenhet när det gäller hundar och gräsätning. Jag ställde några frågor och Lena har skickat mycket bra och utförliga svar. Det kommer att bli en liten följetong av detta ämne och jag hoppas att det kan väcka en del tankar och förhoppningsvis hjälpa hundar med eventuella problem men sist men inte minst sprida kunskap.
Nedan följer hennes svar. Mycket nöje! 

Jag: Vad är din erfarenhet när det gäller kostrelaterade problem?

Lena: De sista 5-6 åren har kostrelaterade problem ökat lavinartat. Sjukdomsbilderna var helt annorlunda innan dess. I mitten av 80 talet då jag började att balansera mat och hundar med problem var det stora problemet HD på stora raser. På hanar förhudskatarr och  halsinfektioner, hårsäcksinflammation och lite mjäll. Tikarna fick öronproblem, och urinvägsinfektioner. Givetvis fanns det raser som var benägna för lite hudproblem men i mycket liten omfattning. Under 90 talet var det ungefär samma ingen större förändring. Matens kvalitet hade höjts med ökad kunskap och jag såg till och med en tillbaka gång av infektioner och inflammationer. 
Men tidigt 2000 tal hände det något vetet gjorde entre igen i hundmaten efter att ha varit borta sedan tidigt 90 tal. Dock inte i alla svenska foder men det utländska var fria från vete, korn mm under hela 90 talet.
Jag började se en ökning igen av infektioner och inflammationer men även magproblem och eskalerande hudinfektioner. Och sedan 5-6 år tillbaka är det var och varannan hund som lider av dessa sjukdomar som utvecklas till allergiska besvär och krononiska magproblem efter några år. Felet är inte bara sädens inträde i fodren utan även artificiella råvaror används såsom hydrolyserade protein från fjädrar och vegetabilier ännu mera säd kan då tillföras och fodren tappar näringsinnehåll eftersom dessa råvaror är inte fullvärdiga.

Våra hundar är fortfaranade en köttätare och får all sin näring från köttets fullvärdiga innehåll. Vi vet idag att hunden kan bryta ner spannmål eftersom den utvecklat fler amylaspar men det gäller endast stärkelsen alltså sockret.

För att sammanställa min slutsats av det här så beror våra problem som hundarna har till största delen av att maten. Den maten de får är inte tillräckligt näringsrik på grund av fel råvaror som skapar kostrelaterade problem.

Jag som kostrådgivare och näringsfysiolog balanserar och lägger om kosten till hundar som har dessa problem och de flesta blir helt friska med en korrekt kost efter artföda. 
Enkla förändring kan ta bort problemet väldigt fort är min erfarenhet.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-