Skillnad på motion och promenad

Bilden är såklart tagen av Lena Kerje
Bilden är såklart tagen av Lena Kerje

Tid, är något jag äntligen har fått tillbaka, underbart!

I morse bestämde jag mig för att jag skulle ut och cykla med hundarna. Förutsättningarna här omkring är kanon. Där jag bodde förut var det det inte riktigt lika bra. Jag cyklade en sväng med hundarna förra veckan, då med Siri helt lös.. Mindre lyckat, jag vill ha träning, inte "låt oss springa så fort vi kan hela tiden". Jag hann nästan inte med dem, sån fart höll de. Så i dag bestämde jag mig för att ha Siri i sele och ett koppel med resår. 
Keiko fick vara lös. Vi börjar alltid med att gå, uppvärmning samt tid för hundarna att göra sina behov. Tidigare när jag har cyklat med Siri har hon fått dragit mig lite, i dag drog hon, ujuj. Hon ligger en bit framför cykeln och jag hade svårt att ha ett bra grepp om kopplet då hon verkligen låg på. Keiko ligger ofta en bit före. Båda hundarna uppskattar verkligen att vi cyklar så båda var helt galna. Insett att jag måste köpa ett ergonomiskt dragsele till Siri, nu har vi ett vanligt y-sele. Hade en kund härom dagen som visade mig en hemsida som hade riktigt bra selen. De har en återförsäljare i Uppsala och snart är det dax för träning hos Niina så då blir det ett besök där tänkte jag. 


Jag kunde inte låta bli att skratt lite åt hundarna, på raksträckorna gick det i en jädra fart så jag blev livrädd att jag skulle fara i backen. Trots att det regnade och vägen var full av vattenpölar och jag var totalt dygnsur hade vi en härlig cykeltur, jag hade garderat mig med bra musik i öronen, så mitt i alltihopa kom gruppen Freesyle, härligt! Och bra kläder ;)


Jag var så glad att se min 11-åriga (snart) kille springa med sån fart utan att vissa speciellt mycket flås eller trötthet. När vi närmade oss hemma, fick hundarna springa av sig på en äng sedan tog vi en ordentlig avskrittningstur.

Att gå/skritta av hundarna efter arbete är hundfolk inte vidare bra på. Däremot är hästfolk väldigt duktiga på det, även att värma upp. Tror många gånger våra arbetande hundar skulle hålla bättre/längre om vi var mer noggranna med uppvärmning och nedvarvning innan arbete. Men även underhålla deras kroppar med rätt träning och massage.


Många hundägare tror att deras hundar är hårt arbetande hundar, men så är väldigt sällan fallet. Jag skiljer på promenader och motion, jag tycker inte det är samma sak.
En promenad är inte speciellt muskelbyggande för en hund. Vill man bygga muskler får man satsa på lite belastande träning. Men man måste vara noggrann med att hunden har den förutsättning att klara av den fysiska träning man utsätter den för. Träning måste byggas upp succesivt, precis som för oss. Annars blir den för hårt belastande. 

Båda mina hundar har fysiskträning regelbundet, deras grund träning. Keiko simmar ofta 2 gg/vecka, ett pass på ca 20 min, lite slösim och ett pass på 30 min med lite mer pulsträning och sim i cirklar. Siri som har lite problem med klor i vattnet skulle jag gärna simma oftare, men det funkar inte, men hon brukar få simma 1 gång/vecka alt gå i treadmillen 1 gång/vecka. Sen får båda hundarna gå i grustaget 1 gång/vecka, då blir det även lite backträning. Sen cyklar vi 1 gång/vecka. Jag gör inte detta för att jag ska vara så himla duktig utan för att jag tycker den fysiska träningen är kul och jag vet att den gör mina hundar friska och starka oh jag får förhoppningsvis behålla dem länge.

Finns tid så kan jag lägga på andra saker. Ofta när jag tränar lydnad så jobbar jag mycket, främst med Keiko, med olika ticks i form av backa, gå slalom mellan mina ben. Han kan även få göra vissa balans övningar. Med Siri är jag lite sämre med det, förhoppningsvis blir det mer om vi får ihop en kurs med balansbollsträning.


Nu blir det ett besök ut i julruschen, önska jag slapp. Men jag är nästan alltid ute sent med julklappar. I kväll blir det födelsedagskalas hos min granne, blir trevligt! I morgon har vi dejt med Sussie och Vinna för lydnadsträning, hoppas att det inte regnar..

Allt gott!

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-