Status

Har bloggat om detta ämne förut men jag tycker att man inte kan skriva nog om det..
För vissa indvider är status något som är väldigt viktigt. Man kliver inte ett rum, vilken status har man där?

Keiko är en sådan individ där status är otroligt viktigt. Kliver man in i hans personliga space, utan att känna honom, han kommer inte att bitas, men han kommer att säga att det inte är ok, om du tränger dig på honom och vill klappa. Är han en otrevlig hund för det? Inte i min värld, i min värld är han en individ med stor personlig space. Den sträcker sig i ett ganska stort område kring honom, likså för mig, hans matte :) Och jag lovar jag bits inte heller ;) Men med dem vi känner är det helt ok att de kliver innanför det personliga spacet, dem vi är trygga med. Om Keiko själv väljer att gå fram till någon och denna någon bekräftar honom (denna någon känner inte honom). Med bekräftar menar jag pratar lite kärvänligt och, tar det ödestigra steget, att klappa honom, då blir hans kropp stel och det kommer förmodligen komma ett morrande från maggropen. Är han en otrevlig hund, ouppfostrad för det? I min värld nej. För många andra ojoj, då har han kallats både agressiv, ilsk, ouppfostrad, kommer aldrig kunna vara bland barn osv osv.  

Varför är han då inte allt detta för det för mig . Jo jag ser det hela väldigt annorlund för de som anklagar min fina kille för ovanstående saker. De som känner Keiko och nu menar jag känner skulle förmodligen skratta åt de som kallar honom för ovanstående. I min värld var det, jo där söker han information, utifrån den varelse han är, en hund.. Han kollar sin status, för honom är den otroligt viktig. I hans tankar "om jag går fram till dig när jag känner för det, kan jag få dig att bekräfta mig då? På mina villkor? Om jag lyckas med det kommer jag tala om för dig att det inte är ok att du klappar mig." Genom att vi bekräftar hundar när de kommer fram till oss, utan att vi bett dem göra det, så höjer vi också deras status. Vi ger dem information om att de är viktigare/står i högre status än oss. Och det ger dem möjlighet att styra/kontrollera oss. Mina träningskompisar, både nära och de som jag bara träffar ibland och även de som jag tränar för. Ingen av dem ska ner på golvet och hälsa på mina hundar. Vilket jag är glad för, andra får jag säga åt, låt mina hundar vara.. Vilket tas emot på olika sätt.  
Siri då.. ja den där byrackan, hennes personliga space är väl typ obefintlig. Hon har lärt sig att se så charmig ut man kan det får vilken männsika som helst att dans efter hennes pipa..

Människans värld är inte så långt ifrån detta ovan som vi tror. Väljer inte många att svassa runt personer som de anser stå högre i status än sig själva. Det kan vara allt från chefer till människor som presterar bättre i något än vad vi själva lyckas med. En person som "vi kan ha nytta av". Nytta av för att det kan ta oss själva ett steg högre upp i stegen.
Alla har nog mött dessa olika personligheter i människor, människor som inte behagar ge en annan människa en blick, för att de anser sig vara högre i status än den där andra personen. De kanske har en högre utbildning som gör att de anser sig själv sitta högst upp på stegen och se ner på andra. Men som en dag helt plötsligt anser sig ha nytta utav den personen som de tidigare sett långt under sig själva. De anser att den där personen har stigit i status.. I deras ögon.

Vi är inte så långt därifrån själva, vi har bara missat det/glömt det/tänker inte på det. Problemet med människor är de även har fömågan att vara falska. Ingen fin egenskap. Vi vill gärna sola oss i glansen på andra människors framgångar men i hemlighet är vi bittra att det inte är vår egen framgång. Inte alla men ganska många. Allt handlar om status. Hur vi mäter av, hur vi läser av andra. Vi gör det, hundarna gör det. Men ofta när hundarna gör det, är de ilskna. Jag tycker det är sorgligt att vi har glömt bort att en hund är en hund och inte en människa.

Jag såg ett program på Animal Planet igår, close encounters, det handlade om människor som mött hajar och blivit skadade eller tom av med kroppsdelar. Aldrig skulle vi väl ta in en en haj i vårt hem och bli förvånade om vi stack ner armen till den och den bet av den? Nej för det är ju en haj, hajar kan göra sånt.. eller ??! Dessa människor visade sig ha stor respekt för hajen som levande varelse och hade accepterat att det var de som hade inkräktat i hajens territorium.. En man vars läkare hade sagt att han förmodligen aldrig skulle kunna gå igen, såg det hela som ett uppvaknande, han hade missunnat sin familj för att han prioriterade att surfa i stället. Han lärde sig också att gå igen tom att surfa igen, men han lärde sig också vad som är viktigt i livet..

-save the dog-

Redan i valplådan börjar det. Detta är Siris syskon, undra vem som är vem?
Redan i valplådan börjar det. Detta är Siris syskon, undra vem som är vem?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-