Träningskompisar behövs dom?

Jag minns när jag började träna lydnad och inte kände några sk. lydnadsmänniskor. Eller jo jag kände en person, instruktören som fått mig att falla för sporten. Hon tog mig också med till en brukshundsklubb. Jag hängde lite där och började så smått lära känna fler och tillslut hamnade jag i en träningsgrupp, vi körde varje onsdag kl 19:00 och efter träningen var det den ordinarie fikastunden. Jag minns att jag hellre ville åka hem, men eftersom jag var ny i gruppen ville jag lära känna fler, så jag stannade snällt kvar..

Jag ansåg så småningom att jag behövde lite hjälp i form av en lärare och började träna för Anne Dahlin. Hos Anne lärde jag känna många fler och några av dem tränar jag fortfarande med.

I perioder har jag haft mindre antal träningskompisar och tyckte det var lite tråkigt.
På tävling, som är mitt mål med träningen, blir man ju kommenderad så träningskompisar behöver man, inte bara för kommendering utan även av fler anledningar. Men det måste ju också vara människor man trivs med och där det finns en ömsesidig respekt. Jag tycker det är jätte viktigt med träningskompisar, men numera värdesätter jag även att träna själv. Jag har också lärt mig att veta vad jag söker lite hos en träningskompis. En person som visar respekt och inte klampar på eller över en, även en person som kommer med konstruktiv kritik och peppar när det behövs och (gud nåde) tar ner mig på jorden om det skulle behövas ;) Och som värdesätter mina framsteg lika mycket som jag själv. Och engagerad såklart :)

Det finns så klart en massa olika egenskaper men en annan viktig sak som jag värdesätter är en träningskompis ger mig information om vad de ser utan att värdera. När jag var på ett sommarläger hos Mona Kjernholm var det en av de första sakerna hon sa innan vi hade börjat träna. Fråga vad den personen, som är på planen med sin hund, önskar av er som träningskompis, vad vill han/hon att ni ska titta på och vad vill han/hon att ni ska göra?
Ge feedback utan att värdera, om personen som får feedbacken väljer att inte göra något med den informationen låt det vara så. Jag minns att jag tänkte det där ska jag minnas. Det är en konst att ge information om vad man ser utan att lägga in sin egen åsikt i det. Klart att ens träningskompis åsikt kan vara intressant, absolut. Men det avgör ju inte den som ger feedbacken.. Tex detta senario, hunden går ett fritt följ, och den som kommenderar säger - din hund går för långt fram!- Är det information eller en värdering? För långt fram förhållandevis till vad? Mina värderingar eller kompisens värderingar? Sen kan det absolut vara så att jag har sagt till min träningskompis, jag vill att du tittar på min hunds position i fria följet. Men då måste jag ju också ge min bild av det hela till min träningskompis. Tex jag vill att du säger till om min hunds framben inte ligger i linje med mitt vänstra ben. Tydlig och klar information helt enkelt! Eller att min träningskompis känner till min kriterier i det fria följet och vet vad jag anser vara "för långt fram".

Många har träningsgrupper, flera personer som träffas regelbundet, bra tycker jag men jag tror det är viktigt att variera de man tränar ihop med, så att det inte alltid blir samma människor med på träningen, både för hunden och för en själv. I alla fall är det så för mig annars hamnar jag lite i en ganska komfortabel situation där lite av utmaningarna och kanske möjligheten att träna med nervositet i kroppen försvinner, jag blir lite för bekväm. Alla behöver inte utmaningar/variationer regelbundet, jag är en sån person som uppskattar det. Tilläggas bör att det har tagit några år för mig att inse det. Det gäller inte bara min lydnadsträning utan även i andra situationer.

En annan sak som också tåls att fundera på är, behöver mina mål med min träning stämma överens med mina träningskompisars mål?
Hm, det beror ju lite på vad målen är, såklart. Men jag tror att det är mycket nyttigt att träna med människor som kanske inte alls har samma mål som en själv, man gör ju liksom sin egen träning. Och så länge jag vet vad jag vill med min träning spelar det inte så stor roll. Jag har tränat ihop med en person som tävlat i landslaget och är ett välkänt namn och när jag fick frågan om jag ville ses och träna var min första tanke, men vad har den här personen för nytta av att träna med mig, jämförelsevis är jag ju bottenskrapet och personen är ju top notch.
Det var lite nervöst men jag försökte ge information om vad jag såg utan att lägga min egen värdering i det. Den här personen var också väldigt tydlig med vad min uppgift som träningskompis var vilket gjorde det mycket enkelt. 

I vilket fall, lite tankar så här en torsdag kväll.

Allt gott!

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-