Tävling för Siri

Var bara tvungen att välja denna bild ..
Var bara tvungen att välja denna bild ..

I lördags var det dax för tävling med Sirpan. Under vår morgonpromenad började regnet strila ner och jag bad en tyst liten bön att det inte skulle öka under dagen. På motorvägen till tävlingen vräkte det ner, en kort stund funderade jag på att åka hem, men ändrade mig med tanken att -nej nu är det dax!

Tävlingen var på Norsborgs lokala kennelklubb, en liten trevlig klubb med stora fina planer. Började med att rasta Siri kort sedan körde vi ett pass med stadga, lyssna på vad jag säger och fritt följ, hon kändes fin och i lagom tempo. Kände mig nöjd och lät henne gå tillbaka till bilen. Vi var totalt 6 starter och jag drog startnummer 5. Har haft lite oro, tidigare, för vilket startnummer jag ska få, men av någon outgrundlig anledning har den funderingen släppt, väldigt skönt. På väg in på platsliggningen gjorde startnummer 6 en rejäl lekinvit till Siri.. Kändes så där.. Men jag har jobbat mycket med hennes sinnesstämning i platsen och hon tog mina signaler bra, la sig ner som en smäck, när vi kommit ut på avståndet flyttade hon huvudet lite. Men låg stadigt, tandvisningen gjorde vi på väg av plan. 

Siri fick sedan vänta i bilen. Detta är saker som jag funderar på en del, vad som passar henne, i bilen eller vara med tills det är dax för uppvärmning. Jag har kommit fram till att jag inte tror att det spelar så stor roll och vill gärna inte att det ska spela så stor roll. Och ffa vill jag gärna undvika att behöva ha en viss ritual på tävlingsdagen, jag vill att vi ska kunna vara flexibla. Antingen stoppa undan henne eller ha henne med oavsett. Jag har en fartfylld hund och jag vet fler som har det och de kanske väljer att låta hunden gasa av sig innan de går in på planen. Jag tror inte det är ett fungerade koncept för oss. Man blir så styrd att försöka göra dessa ritualer och platsen som tävlingen är på och så kanske inte det fungerar pga olika anledningar.

Men när hunden innan oss gick in på planen hämtade jag Siri och började värma henne. Hon kändes jätte fin, låg inte alls på och var lyhörd och sansad. Jag hade noga planerat ut vår ingång på plan. Det var en längre transport fram till domare, tävlingsledare och skrivare. Vet att Siri gärna taggar på det. Så jag började gå så fort vi bara kunde. På vägen in på plan började jag tappa henne och lagom när vi var framme att ställa upp kändes det som om hon hade kunnat explodera.. Linförigheten var inge bra, hon var väldigt fladdrig, vid i svängarna och hade väldigt dålig fokus. Medvetet la jag in dk, försöker tänka framtid, helst hade jag velat bryta och börja om, men så funkar det inte på tävling (surprise :)) så jag kämpade på. På läggande under gång ser jag i ögonvrån hur hon slänger sig framåt.. På inkallningen satt hon som ett ljus för att sedan explodera när jag ropade på henne.. *harkel* Min plan var att övertydligt sedan säga stå kommandot, för jag visste att hon skulle vara speedad efter att ha sprungit.. På väg till apporteringen så fanns det en buffé med läckerheter (läs ett bord med olika storlekar på apporter) Tävlingsledaren frågade mig vilken apport jag ville ha.. herregud hann jag tänka bara ge mig en. Vilket hon gjorde när jag sagt vilken jag ville ha, som om det hade spelat någon roll, för vid det här laget kändes det som om Siri var en tävlingshäst som stod och stegrade i startboxen och frustade av iver att spränga iväg.. Sen på väg till hoppet, igen frågade tävlingsledaren mig hur många plankor jag ville ha.. Vet inte om jag helt fel ute, men är det inte dennes jobb att säga hur många plankor jag ska ha?? Hm..
Frågan hon ställde sen fick mig nästan att stanna till av förvåning, blir det bra med 6 plankor?.. Eh min lilla 22 kg tik, 6 plankor = 60 cm.. Men tid att fundera fanns inte så jag sa ja och ställde upp mig på ganska långt från hindret, herregud ska hon klippa det höga hinder kan hon inte starta från sitt på för kort avstånd utan att riskera att slå i. Igen frågade mig tävlingsledaren om jag tyckte att jag stod på lämpligt avstånd.. Eh ja hann jag tänka annars hade jag inte ställt mig här.. Fascinerande att hon inte såg att jag hade fullt så med att hålla min vildhäst och det inte var läge att ha en diskussion om detta. Så jag valde att inte svar tillslut.. Och hoppa det gjorde hon, Siri alltså, så jag hörde tävlingsledaren dra efter andan..

Kände mig tyvärr inte speciellt nöjd med vår prestation utan snarare lite frustrerad över att hon är så gasad och tyvärr blir ganska utåtriktad.. Hmm, men det är ju bra för då har vi något att träna på ;) Det sköna med kråksången var ändå att poängen gav oss ett första pris och en tredje placering!

Nedan följer poäng och kommentarer:

Platsliggning 10 p
Tandvisning 10 p
Linförighet 7,5 p, dk förare, sätter om hunden, sent sättande vid halt, ojämn i sin kontakt, vid sväng
Läggande under gång 8 p, biter efter gräs (ja jag sa ju att hon var en häst;)) hade önskat ett distinktare nedläggande
Inkallning 10 p
Ställande 8 p, sent ställande, dk förare, tittar ordentligt/tydligt (haha, förlåt :)) på hunden
Apportering 7 p, tugg
Hopp över hinder 10 p

Helhet 8 p, Mycket väl förd, blir orytmisk, hunden ligger före. Flera dk från förare.

Domaren sa på prisutdelningen, mycket väl förd hund, bra jobbat. Hon var som en hel häst.. Sen sa hon också att min hund verkade tycka att hon inte behövde mig för att göra detta utan att jg gott kunde sitta och titta på..lätt som en ganska bra uppfattning av vildkorven..

Annars låter det som min Sigrid Plur det. Nu tränar vi vidare, med en aningens lättare känslan att äntligen få lägga den där jädra ettan bakom oss, tjoho!

Allt gott!

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-