Är jag trygg med dig?

Jag har skrivit om detta ämne förut, men tycker alltid att det är aktuellt. Och den senaste tiden har jag blivit påmind om det vid två olika tillfällen. Som vanligt är jag aldrig ute efter att hänga ut någon person i bloggen därför namnges ingen heller nämns inte vilken plats detta skett på.

Ena personen, som påminde mig om hur viktigt detta är för våra hundar, frågade mig. -När jag möter stora hundar, personen i frågan har en liten vovve, blir min hund galen och skäller. Jag försöker gå undan, men det är inte alltid det går. Vad tycker du att jag ska göra?-
Jag vill gärna ge svar på en sådan fråga genom att få personen att relatera till frågan som om det vore deras egen upplevelse och inte hundens. Så mitt svar blev -hur gör du själv om du möter någon/något du finner obehagligt?- Personens svar blev -jag gör vad jag kan för att undvika det-
-Precis så ska du göra med hunden, blev mitt svar, det är ditt ansvar och ingen annans att lösa situationen så hunden känner sig trygg-.
Hunden kan aldrig förstå att det "inte går" att undvika en situation. Informationen mellan ägaren (eller vem nu som kan tänkas gå med hunden) och hunden blir -du utsätter mig (läs hunden) för fara och jag är inte trygg med dig-.


Vi skulle ju aldrig utsätta våra barn eller annan person som betyder mycket för oss för fara, inte till något pris. Men våra djur gör vi det med, för många dagligen. Hur många gånger har man inte hört kommentaren – men sluta löjla dig, fjanta dig inte nu. Därför att VI inte upplever fara i det vår hund reagerar på. Alla individer har ett personlig space, vissa mer än andra. Så länge vi inte kan acceptera det kommer vi aldrig mötas med vår hund.

Den andra händelsen var en modell större hund, som reste ragg i ett mindre utrymme med andra hundar och människor. Personen som höll i kopplet sa högt till sin hund -du det där med raggen på din rygg får vi lov att diskutera- Den hunden upplever att det är jobbigt att ha andra hundar för nära. Men situationen skulle vara en helt annan om hunden upplevde att den var trygg med den personen som höll i kopplet. För då skulle den inte behöva ta ansvar i situationer som den upplever jobbiga.

Det finns mängder med sätt att hantera ovan beskrivna situationer, jag har under mina år som hundägare provat de flesta. Allt från sådana som jag tycker är ok till andra som jag skäms för att jag har gjort. Jag sökte ett bra sätt och förutom att jag hittade det så lärde jag mig att förstå och respektera, det är ok att reagera. Det handlar inte om det, det handlar om vad vi gör åt det som vår hund reagerar på. Hunden kan aldrig lära sig förstå vårt språk, den kan bara tolka det på sitt språk. Vi människor däremot kan lära oss förstå hundens språk.


Det de är vad en Dog Listener gör.

Detta är en film som Tony Knight har gjort, det är för honom, och hans mamma Jan Fennell, som jag har gått min utbildning till Dog Listener. Detta videoklipp på 1 minut och 21 sekunder innefattar så mycket bra information, lyssna så förstår du vad jag menar.

One, two Ickypoo !

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-