Vad signalerar din hund?

En sak jag är livrädd för att att någon av mina hundar ska bli påhoppade och skadade av någon annan hund. Inte så att jag jämt går runt och oroar mig för det. Men framför allt har jag den tanken komma om jag går promenad i områden jag aldrig tidigare gått eller om jag möter en hund som visar tydliga signaler till att den skulle kunna skada mina hundar, om den var lös, gud förbjude att den skulle komma lös.

Jag tänker också ganska mycket på vad mina hundar skickar ut för signaler till andra hundar, som vi inte känner. Möter jag någon med hund på en promenad, kollar jag av, kan den mötande hunden passera oss utan att den gör "något" eller är det en hund som laddar mot mina. Och framför allt kollar jag hur och om den som håller i snöret tänker hantera situationen, om de ens är medvetna om vad deras hund skickar ut för signaler. Mina hundar går inte runt och taggar på alla hundar vi möter, OM inte den mötande hunden tydligt visar att den är potentiell att göra det. En del ägare verkar inte vara medvetna om vilka signaler deras hundar skickar ut och att den hund de kommer att passera upplever deras beteende som något jobbigt. Det gör ofta det hela dubbelt så jobbigt.

Här hemma, på promenaderna möter vi nästan aldrig någon, vilket är ganska skönt! Men tex då jag jobbar på Bagarmossen, då möter vi en del hundar och den större delen, utom mina jobbarkompisar och deras hundar, är hundar som kan gå igång på hundmöten och ägarna verkar inte vara medvetna eller så kanske det är så tragiskt att det helt enkelt inte bryr sig.

Jag anser att det är mitt jobb att se till att mina hundar kan vara trygga från såna hundmöten, de ska inte behöva ta ansvaret. Och om de gör det, vilket kan hända så brukar jag öka avståndet från den jag möter. När jag började träna hund så fick jag lära mig, en hund ska klara av det, ingen diskussion, sån tur var är jag klokare numera.

Man kommer alltid att råka ut för människor som inte tänker precis som en själv, surprise ;) Och att ta några diskussioner med dem brukar sällan leda till något lyckat. Precis när jag börjat med Amichien Bonding var jag så lyrisk, för jag märkte så positiva förändringar med Keiko, att jag ville dela med mig till alla, numera har jag lärt mig att dela med mig till dem som vill veta.

Sån tur var börjar förståelsen sprida sig och vi börjar bli medvetna om att en del individer behöver större avstånd än andra. Bland annat finns det gula bandet som man fäster på sin hunds koppel. På det sättet kan man signalera på håll, att hunden behöver utrymme.
Inom hästvärlden har detta funnits länge, utan att ha blivit kritiserat. Ett rött band i svansen signalerar att hästen kan sparka, inget konstigt med det, en häst kan sparka, det bara är så, ingen ifrågasätter det eller kritiserar ett sådant beteende. Vi borde inte göra det när det gäller våra hundar heller!

Det var allt för i dag!

-save the dog-

 

Det mest hotfulla vi har ;)
Det mest hotfulla vi har ;)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-