Jag följer dig..

Alla har vi hund på olika sätt.. Men en sak jag skulle vilja lyfta fram lite i ljuset i dag är när hunden följer oss.. i hemmet. Sitter vi ner är hunden lugn och avkopplad, men om vi skulle resa på oss för att gå tex ut i köket och hämta något så reser sig hunden blixtsnabbt upp och går dit vi går, eller kanske följer den tom oss in på toaletten, eller kanske in i badrummet när vi ska duscha?

Ibland har jag hört hundägare som säger, -men jag vill att min hund ska följa mig hela tiden hemma, jag tycker det är gulligt/charmigt etc.. Men vad tycker hunden? Det svaret kan vi aldrig få av hunden, för vi pratar olika språk. Men vi kan skapa våra egna uppfattningar om varför. Min uppfattning är att hunden inte kan slappna av utan måste bevaka oss, dvs den är "tjänst" 24/7. Kanske försvinner vi? Klarar vi oss själva om dörren stängs och vi lämnar hunden? För att dra det ytterligare ett snäpp skulle jag vilja säga hunden upplever att den har ansvar för oss och måste därför följa oss så vi inte råkar ut för en situation som vi inte klara själva. 

Jag kommer ihåg för flera år sedan.. Keiko följde mig jämt runt i min lilla tvåa på 48 kvm.. Jag tänkte då att det var gulligt varvat med att jag kunde bli ganska irriterad av att han alltid stod "på mig". När jag själv fick min första konsultation och lärde mig om Amichien Bonding så började jag se på det hela på ett helt annorlunda sätt och började jobba med det. Värst var det när jag dammsög, han stod "på mig" och hängde med huvudet, tror väl jag det, han var trött på att behöva hålla koll på mig hela tiden. Det jag gjorde var att jag körde kampanj på olika saker, precis som i hundträning, jag "tränade" hela tiden på tex, om jag satt vi datorn och sedan stängde av den, jag hade då en pc, när den stängdes av gav den ett ljud ifrån sig. När Keiko hörde ljudet ställde han sig upp på sekunden. Jag stängde av datorn utan att resa på mig, ofta. Ibland reste jag på mig OM han då reste på sig så satte jag mig ner igen, sen kunde ta en tid innan jag kunde resa mig upp och gå. Målet var att jag skulle kunna resa på mig UTAN att han skulle fara upp och följa mig UTAN att jag sa ett ord eller ens tittade på honom (i ögonen). Gällande dammsugaren så stängde jag bara av den och gick o satte mig på en stol. Målet var att han själv skulle inse att han inte behövde bevaka mig.

Ibland märker jag, särskilt när jag är på väg till jobbet, att hundarna är lite på tå. Keiko som nu är 11 år och klok vet att stå vid dörren inte ger något annat resultat än att jag sätter mig och ingen av oss kommer någonstans. Siri däremot, far gärna upp och tom öppna munnen och flåsa lite. Hon har ju ingen aning om vad som ska ske, och jag kan inte tala om det för henne, bara få henna att vänta på information från mig, om hon ska med eller ej. Fram tills dess vill jag /önskar jag att hundarna ska kunna koppla av och bara vänta på vidare information av mig. Om Siri står vid dörren tar jag henne i halsbandet, eller sätter på ett retriever koppel och leder henne till korgen, i bland kan jag ge henne ett handtecken att hon ska lägga sig, men jag säger inte -gå och lägg dig!- Det kommer dagar när jag inte hinner göra så, jag har för bråttom i väg. Men och andra sidan finns det dagar när jag i själva verket inte ska iväg då kan jag göra samma rutiner som jag brukar göra när jag verkligen ska iväg, men åker inte.

När jag började med Amichien Bonding med Keiko kunde jag gå ut i hallen och sätta på mig jackan, men inte gå ut utan bara gå runt med den inne. Konstigt kan kanske tänkas, men många hundar har triggers, dvs saker som de triggar på. Keiko hade jackan och ffa mina nycklar. När jag tog nycklarna, då gällde det att vara startklar. Gissa om jag lyfte runt nycklarna och la dem på olika platser. Allt detta gav ett resultat, men självklart måste jag påminna hundarna om att det fortfarande är samma saker som gäller.
 

En tanke som jag vill avsluta detta blogg inlägg med:
Om hunden känner att den måste bevaka oss inomhus.. Hur blir då det utomhus, där "farorna" är 10 dubbla..Allt gott!
-save the dog-

En som kan konsten att slappna av ;)
En som kan konsten att slappna av ;)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-