Träning med viktmanchetter

Alldeles för mycket jobb resulterar till lite blogginlägg, tänker att jag ska blogga men mer hinner det inte bli. Men nu så ;)

Jag lägger ner ganska mycket tid på att hålla mina hundar i en god fysisk form. Jag prioriterar det före lydnads och rallyträning, om jag måste välja. Hinner jag gör jag båda. För att få struktur på den träningen planerar jag den ganska noga. Till största delen för att att träningen ska fördelas under veckan och för att inte likvärdig träning ska komma dagarna efter varandra. Träningen ser lite olika ut för mina hundar, Keiko är 11 år och Siri 4,5 år så det är det som styr. 

Viktmanchetter är något vi ofta rekommenderar på djursjukhuset, det är en bra enkel träning där det inte krävs så mycket av ägaren. Viktmanchetter är en bit tyg av materialet softshell som man sätter antingen på bakbenen eller på frambenen. Tanken är att få hunden att bli mer aktiv i sina ben lyft. Man inleder träningen med dessa tomma, sedan börjar man lägga i vikter. Många tror att vi pratar riktiga vikter, men man använder mynt, 1 krona väger ca 7 gram. På mycket små hundar får man börja med andra typer av vikter, då brukar sånna tyngder man sätter vid kroken då man metar alternativ små brickor som man använder ihop med skruvar. Vet dock ej vad de väger. Instruktioner hur man ska använda viktmanchetterna står på påsen då man köper dom. Jag brukar dock rekommendera att man lägger upp träningen lite mer långsiktigt. Börja med tomma använd varje dag 10 min på en promenad, med uppvärmning och avskrittning. Detta i ca 1,5-2 veckor, sedan går man över på att använda dem på 3-4 promenader/vecka och lägger i 1 krona och sänker tiden till 5 minuter sedan ökar jag tiden 1-2 minuter beroende på individ eventuell skada tills jag är uppe i 20 minuter. Då jag är uppe i 20 minuter lägger jag i ytterligare 1 krona och ökar successivt upp tiden till 20 min. På detta sätt kan jag öka och förändra denna träning under en längre period.

Detta, tycker jag, är en mycket bra träning, även på en frisk hund. Siri som har långa bakben som hon definitivt inte rör som hon skulle må bäst av. Hon går med raka ben utan att böja igenom knä och höft. Jag har filmat henne lite när vi har tränat med viktmanchetterna. Se innan då hon går utan med viktmanchetter och sedan en kort snutt då hon går med vikt i, på filmen har hon 2:- i.

Kommer att blogga mer om fysisk träning, håll utkik på bloggen.

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-