Kaninmage

Jag har under många år färskutfodrat mina hundar, både med sk helfoder och numera kokar jag ris och köper kött. Jag har valt ett märke som heter Emmzo, de har flera olika köttkorvar, både fågel, nöt, lamm och vilt bla. Sedan tillsätter jag de vitaminer och mineraler, jag använder mig av Standardts produkter, som behövs. Jag är långt från en expert, inte ens i närheten, men jag har under årens lopp lärt känna duktiga personer som jag kan rådfråga och lära mig mer av

Många gånger på jobbet (djursjukhuset) får jag frågan om vilket foder de tycker att de ska ge sin hund. Jag brukar svara att jag inte är någon ”torrfodermänniska” utan föredrar färskfoder. Jag är inte ute efter att omvända någon, även om jag starkt tror att många hundar skulle må bättre med rätt ihop satt kost av färskfoder. Taskigt immunförsvar bidrar till diverse olika problem men främst klåda. Jag har fått höra starka åsikter gällande hundmat, hundägare som säger att de har provat ett visst märke och att deras hund ”blev sämre” eller började klia sig. Så drar de ”all” färskfoder över samma kam. Lite frustrerande när jag vet att många hundar har blivit bättre i tex klåda eller i sin mage av rätt färskkost. Men -you cant win them all-.

Min hanhund Keiko som fick diagnosen atopi (lättast kan man säga allergiker) hans dom var bla damm och dun mm. Han fick en injektion varje månad som skulle hålla hans klåda i skack. Sen när Siri kom in vårt liv kom jag i kontakt med en väldigt kunnig person (Rose-Marie Kullberg) som föreslog att jag skulle göra ”egen” mat till Keiko. Och efter en del hattande från min sida gjorde jag det och för att göra en lång historia kort blev han fri från sin klåda. Det var min väg in i färskfoder världen.

Under åren har jag samlat så mycket kunskap jag bara har kunnat och möter jag folk som har ett öppet sinne för detta berättar jag mer än gärna om min erfarenhet. I veckan mötte jag en hundförare och vi började prata om just detta. Han var verkligen nyfiken och hans inställning var, -bara jag har en frys är det ju inga problem-. Han hade provat ett märke men hans hund fick klåda, men han var fortfarand öppen för att prova andra vägar. Så gled diskussionen in på krångliga hund magar. Han berättade att han hade gett vom och hans hund, som då var dålig i magen, hade blivit bra. Jag frågade honom om han någonsin provat kaninmage.. Det hade han inte, eller ja hans hund hade inte det :)
Kaninmage är, i min värld nästan magi mot dåliga hundmagar. Siri fick en fredag (givetvis) diarré dessutom med blod i och spydde. Förmodligen hade hon ätit något skräp ute. Jag hade bokat träning i en inomhushall med en kompis på söndagen, så jag ringde och förvarnade henne att vi förmodligen inte skulle kunna träna. Givetvis fick hon kaninmage och jodå träningen i inomhushallen blev av för på lördagen hade hon normal avföring. Det är ju inte alltid det går att vända det så snabbt. Jag skulle tro att de flesta som har ett större utbud av färskfoder säljer kaninmage.

Hundföraren berättade också att han pratat med en veterinär på polishundskolan (hoppas jag minns rätt nu) som pratat kring hästskit verses dåliga hundmagar. Och hundars äta eller inte äta. Hon ansåg iaf att det hade hjälpt många hundars dåliga magar.

Jag pratade med Siris uppfödare om det och hon ansåg detsamma. Jag har inga förbud för Siri att äta hästskit, vi har det dessutom överallt eftersom vi har ett stort stall som grannar. Snarare nästan uppmuntrar jag henne att äta lite. Min stackars brorson höll på att dö av äckel på en promenad när mina hundar smaskade i sig det från en hög. Dock blev de lite kräsna så vissa högar dissade de. Jag utgår från att de kanske innehåller något som man ska undvika om man är hund. Med tanke på storleksskillnaden och ev mediciner och doser så får man såklart vara försiktig.

I alla fall, se till att ha kaninmage hemma är mitt tips!

Ha en fortsatt trevlig helg!
-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-