"Gulliga" saker

Saker som vi, människor, tycker är ”gulligt” när våra hundar gör kan vara en mängd olika saker, helt beroende på vem du frågar.
Jag tänkte ge några exempel utifrån vad jag har hört hundägare berättat,

 • Min hund ”säger till” när han/hon vill ha mat.
 • Min hund kommer alltid med något i munnen när jag kommer hem.
 • Min hund kommer med sitt koppel när han/hon vill gå ut.
 • Min hund vill bli jagad i stället för att komma när jag ropar.
 • Min hund står vid dörren nästan samma sekund som jag tänker att vi ska gå ut.
 • Min hund följer mig jämt i mitt hem
 • Min hund ska alltid följa med mig in på toaletten


I min värld, Amichien Bonding, är det ovan en hund som försöker ställa villkoren, den söker information, den styr oss, om den kan, det har inte ett smack med att göra att den är gullig..  Den testar, utvärderar och kontrollerar. Är du fit for fight att leda flocken, den söker information och bekräftelse. Kan jag få dig att göra som jag vill? Och om jag kan få dig att göra som jag vill, då betyder det att jag styr dig, dvs jag är flockledare..
Precis som vi vill vara med våra hundar.

Jag säger inte att det är rätt eller fel (eller kanske är det just det jag gör..), men jag skulle vilja vinkla utifrån en hunds perspektiv, inte göra denna eviga mänskliga översättningen/tolkning på våra hundars agerande. Jag är inte ute efter att trampa någon på tårna, jag har själv tyckt att det mesta ovan var gulligt, tills jag lärde mig att se det utifrån hundens perspektiv och inte ett mänskligt perspektiv/tolkning. Vilket är helt naturligt visserligen, men det sägs ju att vi ska vara så smarta, eller?

Jag minns en gång att Tony sa (Jan Fennells son) om en katt är borta i tre dagar oroar vi oss inte, för det är en katt, det är vad katter gör. Men.. om en hund är borta i tre minuter... ring polisen, för så skulle aldrig en människa göra..

Många hundägare är av uppfattning att det är dem som är flockledare för sin hund. Jag har många gånger funderat på vad hunden skulle säga om den fick samma fråga.. 
För det är genom att göra ovan (bla.) som den checkar av oss, den gör det varje dag, för den behöver svar, den behöver veta. Ingenting är statiskt. Inte ens ledarskap!

Jag tänkte dela med mig vad jag gör när min hund gör något av ovan..
Men för att skapa en "cliffhanger" så kommer det i nästa inlägg ;)

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

 • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

 • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

 • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

 • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-