Tony Knight

I helgen var Jan Fennells son Tony Knight här i Sverige. Jag och Siri var såklart på plats. På fredag kvällen samlades vi på ett lokalt fik i Roslags Näsby och pratade hund. En jobbarkompis frågade mig, då jag sa att jag skulle på föreläsning senare på kvällen, hur orkar du? I går kväll när jag smsasde med henne och kl. var runt 23:30 så skrev hon att hennes dotter, som är ca 8 månader (om jag nu räknat rätt) inte ville somna, då tänkte jag hur orkar du :) I vilket fall så var det en underbart rolig/trevlig kväll, för mig bara att få vara kring likasinnade.. De som tänker hund som jag. Nu var inte våra hundar med på fredag kvällen, men väl lördag och söndag fm.

Denna kurs åker Tony runt och har i hela världen, ja faktiskt, han har varit i Australien, Skottland, Schweitz, Danmark och nu Sverige. De flesta som gick kursen hade kunskap om Amichien Bonding, så var det jag och kurs arrangören Mervi Kärki som är utbildade Dog Listeners.

Jag skrev lite högre upp att jag tyckte det var underbart att få vara bland likasinnade, då menar jag med människor som låter min hund vara i fred. Tänk att det är så svårt.. Jag vill att min hund ska kunna gå med mig utan att människor bara måste säga hej, eller sträcka sig efter för att klappa, för hon är ju så söt och hon vill ju så gärna hälsa, eller så vill hon kan jag få dig att bekräfta mig när det passar mig.. Men det betyder inte att min hund aldrig blir klappad, jo då tro mig att hon blir, när hon är lugn och inte kräver att få uppmärksamhet när det passar henne och när jag eller någon annan ber henne komma, bjuder in henne att vara i mitt personliga space. Jag är väl medveten om att det finns många som tycker att det är att komplicera saker och att hundar inte alls strävar efter att vara högre än oss i status observera att det inte är det jag skriver, det är tolkningen man själv gör när man läser. Jag tror och kommer att tro det resten av mitt hundliv att en hund söker information för att veta att/om vi är "fit for the job to be a leader". Dvs kan jag lägga mitt liv i dina händer, finns du där oavsett vad som händer? Våra hundar förstår inte vår värld, den fattar inte varför en klocka ringer och väcker oss 5 dagar i veckan, eller att vi har ett kylskåp fullt med mat och när det tar slut fyller vi på det, vi behöver inte oroa oss för svält. En hund vet aldrig när den kommer att få äta nästa gång. Den söker efter tecken/bekräftelse för att veta att den är trygg hos oss. Det är när vi förmänskligar hunden den tolkar det som att vi INTE är kapabla att göra det jobbet. När hunden är rädd och vi klappar, pratar bebsispråk, för en hund gör ingen ledare i världen så. Hur gör den då kanske du tänker? Eller så tänker du kanske jag vet att min hund är trygg och jag tänker inte köpa det du skriver.. Det behöver du inte. Men vill du berättar jag gärna mer ;)

Det finns böcker att läsa om Amichien Bonding, det finns filmer på You Tube, det finns Dog Listeners som lär ut, för den som vill. 

Där vi var på kursen så fanns det en fotbollsplan, det spelades matcher där både lördag och söndag. Det är många gånger roligt att göra jämförelser mellan hundar och människor för att man ska förstå att vi också tänker revir, intinkter och trygghet. I vilket fall så var det barn som spelade utav det jag såg (hade fullt fokus på kursen också) så kom de dit med en förälder eller annan vuxen.. Varför jo för de är barn, de kan inte ta sig till matchen själva de behöver en trygghet, en vuxen som ser till att de kommer dit, står där så barnet kan vinka, förvissa sig om att mamma/pappa är där, för då är man trygg.. Innan en av matcherna började så slängde jag en blick bort mot planen, det ena laget stod i en ring med armarna om varandras axlar och ropade en ramsa, som för att peppa varandra men också för att visa det andra laget, vi är starka tillsammans och nu kommer vi och tar er.. Tittar man på en vargflock som ska ut och jaga så samlar de sig i runt om varandra och ylar, peppar, visar sin styrka, sekunden senare drar de iväg på jakt. Det finns en underbar film om vargarna som bor i Yellowstone där man kan se exakt detta, tyvärr, nu när jag sökte på den är den borttagen och får inte visas i Sverige ska se om jag hittar den någon annanstans, hinner tyvärr inte det nu, men jag återkommer :)

-save the dog-

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

  • Lotta » Kaninmage:  ”Har också alltid kaninmage i frysen i fall min hund skulle få diarré, reser jag ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-