För liten kostym?

I min arbetsvardag möter jag en massa olika hundar. Inte så konstigt kanske med tanke på att jag jobbar på ett djursjukhus, mestadels med rehab.
De hundar jag möter har antingen någon form av skada som de är opererade för eller så behöver de tränas upp för att de tappat muskler pga ålderdom.

Majoriteten av de hundar har en för liten kostym, tyvärr. Vad jag menar med det är att när man tar i och känner i huden är den tight och spänd och på en del vovvar sitter det nästan fast. Att ens försöka få lite hud i näven är omöjligt helt enkelt för att det gör för ont på hunden. Och detta är faktiskt inte så svårt att åtgärda. Jag får ofta frågan hur masserar jag min hund, hur kan jag få min hund att få mindre ont, vad kan jag som hundägare göra? Massor brukar jag svar, allt tänkte jag inte gå in på nu. Men massage kan alla ge, så länge du har två händer. Ofta tror vi att det krävs så mycket av oss, det krävs vad du vill att det ska krävas. Som hundägare tycker jag att det är vår skyldighet att se till att våra hundar är i det skicket att de kan prestera sitt bästa jag (älskar den meningen, lånad av EM Wergård). Det är vår uppgift att fylla på olja, tanka osv, sköta servicen.. Jag tror jag gör mig förstådd. 

Att massera sin hund behöver som sagt inte vara så komplicerat. Hellre lite och ofta än sällan och mycket i alla fall till en början. Nu när Siri har skadat bogen kör jag lite massage varannan dag, ca 10 min på varje sida, och eftersom jag har någorlunda simultankapacitet kan jag kolla på tv samtidigt :)

Siri ligger ner på sidan när jag masserar henne, börja med strykningar, dvs stryk med båda händerna i en pendlande rörelse över ryggens (eller vart man nu vill massera, om du masserar ett ben, börja från tassen och jobba dig uppåt, inte tvärtom) muskulatur, när jag känner att jag har en ökad värme i huden börjar jag försiktigt lyfta huden alt rulla huden (hittade tyvärr ingen bild på det) mellan händerna, nu gillar Siri detta väldigt mycket. En del hundar går det helt enkelt inte att lyfta huden på för att den sitter för tight, då kan man jobba med cirklar, man sprider fingrarna och jobbar med hela fingerytan (mjuka fingrar), inte en spetsig fingertopp, och jobbar i cirklar och på det sättet flytta huden runt. Man kan också lägga på en värmedyna av något slag, för att få upp cirkulationen där man vill massera. Min katt jag hade förut hade ont i ryggen och när jag försökte massera henne bet hon mig lite försiktigt, då funkade en ljummen vetekudde perfekt som uppvärmning, efter att den legat på en stund kunde jag massera henne. Sedan kan man jobba vidare med att försiktigt gå lite djupare i muskulaturen, undvik benstrukturer. Det är svårt att göra fel när du masserar det vi ofta gör fel är att vi är lite för försiktiga. Gör man detta några dagar i veckan, till en början bör man känna en förändring i töjbarheten, dvs huden/bindväven är inte lika tight längre. Sedan kan man successivt prova att fasa ut behandlingen lite mer sällan till kanske 1 gång/månad. För en tid sedan började jag själv gå på massage och jag var tvungen att gå 1 gång/vecka i början, för att få igång effekten, numera går jag 1 gång/månad och jag tror faktiskt att jag skulle kunna gå lite mer sällan, men det är så jädra skönt, det är min stund där kroppen får må bra och inte att förglömma själen.
Och skyll inte på att du inte hinner, för finner jag tid så finner du också tid, det är bara en prioriteringsfråga ;)

Tänk själv att röra sig i en kostym som är för liten, du blir begränsad, skaderisken ökar.
Lite ger så mycket.

-save the dog-

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Kaninmage:  ”Hej och tack för din blogg. Jag ger kaninmage vid dålig mage men tyvärr är det s..”

  • Yetson » Äntligen har jag hittat dig..:  ”Ju jag testade på pungen skit bra . Nu har jag ingen kvar ”

  • Emma » Jag följer dig..:  ”Ååååhhhh Jag har en boxer/bulldog och en amstaff! Amstaffhanen är 10 nu å boxe..”

  • filippa » Rätt fokus!:  ”Hej. satt och googlade på ett "problem" som min hund har och så kom jag in här. ..”

  • farmormormor » Rätt fokus!:  ”<3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-