Min lilla hund - ett hjärtslag vid min fötter -

-Edith Wharton-

Friskvård/massage


Jag har jobbat som djursjukvårdare i 15 år och inom specialområdet rehab för hund i 10 år. Jag är leg. djursjukskötare, massör samt friskvårdskonsult på hund. Jag har även gått många fristående kurser inom området, bl a Strömsholms Regiondjursjukhus.

Jag jobbar mestadels av min tid på Regiondjursjukhuset Bagarmossens rehabiliteringsavdelning samt vårdavdelningen. 

Med friskvård menas förebyggande syfte för att hunden skall må bra, så som, promenader, olika former av träning, annan aktivitet och även en fullgod kost mm.

En frisk hund kan alltid ha nytta av att få en genomgång av en legitimerad sjukgymnast för att ägaren ska ha full kontroll på sin hunds muskulära status.

Jag samarbetar med Leg. Sjukgymnaster och är Du minsta osäker på om Din hund har ett led/muskelrelaterat problem ber jag Dig kontakta Leg. Sjukgymnast eller Din veterinär för en genomgång. Har du ingen kontakt med veterinär eller sjukgymnast kan jag hjälpa dig.

Om jag under behandlingens gång upptäcker någon typ av muskelärt/ledrelaterarat problem på Din hund kommer jag att remittera Dig vidare till sjukgymnast alternativt veterinär för en undersökning. 

Jag jobbar med massage och stretching. Önskar Du en privat genomgång av stretching eller massage går även det bra att boka. Är Ni ett gäng som önskar en massage- och stretchkurs går det också bra, kontakta då mig för mer uppgifter. Jag ordnar kurser i massage och stretching regelbundet och vid behov.

Massage har många fördelar för Din hund. Det får muskulära spänningar att släppa och är framförallt väldigt bra för att öka Din hunds cirkulation. Det hjälper också till att transportera bort slaggprodukter i kroppen. Rörligheten ökar och därmed kan Din hund röra sig friare och utnyttja hela ledens rörlighet. Inre organ effektiviseras.

Lär Du dig själv massage fördjupar det Din relation till Din hund och Ni får en mysig stund tillsammans och den blir mer avslappnad. Hunden lär sig också att bli van att hanteras på olika kroppsdelar, vilket kan vara en stor fördel bla vid veterinärkontakt.

Massage ska alltid utföras av kunniga personer och finns det misstanke om ledskada eller muskelskada ska alltid veterinär eller sjukgymnast kontaktas först.

Priser 2020


Massage- halvkropp (endast återbesök)................................  500:-
Massage- helkropp................ 900:-
Massagekort
3 massage behandlingar..... 2000:-
Stretchundervisning, privat.. 1000:-
Massage & stretchundervisning, privat.......................................... 1 600:-

Keiko får massage © Camilla Carlsson
Keiko får massage © Camilla Carlsson
Keiko får massage © Camilla Carlsson

Kontraindikationer/Indikationer för massage

Indikationer - Då hunden kan masseras:

 

- Spänningar - Kan vara ärftliga, efter ett ryck i kopplet eller en sträckning

- Stress-nervositet - Vid massage frigörs oxytocin vilket är lugnande

- Dålig cirkulation - Lymfcirkulationen är trög och behöver ibland lite hjälp för att inte       vätskeansamlingar bildas

- Ärrvävnad - Vid massage minskar man tjock vävnad som stryper cirkulationen

- Stelhet - Kan komma av tidigare "trauman" eller ålder

- Ledvärk, ledinflammation - När musklerna rör sig, rör sig också leden. Om muskeln runt en led är spänd, påverkas leden och eventuella förslitningar

- Artrit/Artros - Ledinflammation & förslitning. Viktigt är dock att man aldrig masserar lokalt på inflammationen

- Hälta - Hund skall ha varit hos vet. innan den kommer till mig. Innan man masserar en hälta måste man ta reda på ursprunget till den. Varför är hunden halt?

 

Kontraindikationer - Då hunden EJ skall masseras:

 

- Frakturer eller luxation - Däremot är det mycket bra att massera en "gammal" fraktur, en ej akut fraktur. Massage stimulerar läkning
- Akuta sår - Boka tid på ett djursjukhus. Massagen ökar blodcirkulationen vilken då ökar blödningen

- Inflammationer - Besök din veterinär

- Infektioner - Besök din veterinär. Kroppen orkar inte med en massage då den har fullt upp med att bli fri från infektionen

- Feber - Tecken på infektion. Besök din veterinär

- Blödningar - Här avses t ex blödningar under huden eller näsblod som kan vara en indikation på överansträngning.

- Hudeksem- smittsamma, variga - Vid torra eksem, massera runt om, ej direkt på eksemen

- Cancer - Vet man att hunden har/haft cancer massera ej

- Chock - Här är det vila och värme som gäller, inte massage

- Epilepsi, akut - Det finns det inte tillräckligt med forskning runt massagens effekter vid epilepsi, därför rekommenderas inte massage

- Dräktighet - Kroppen har fullt upp med dräktigheten; hormonförändringar. Dessutom ökar risken för att tiken skall kasta, abortera forstren eftersom kroppen "kommer igång"

- Löp - Eftersom massagen stimulerar och ökar blodcirkulationen, så kan blödningarna vid löp öka

- Hjärtproblem

- Medicinering - Med undantag för vissa kroniska åkommor